°C 11

Buševec ugostio kazališne amatere: Nagrade i domaćinima!

10.04.2018.

Maja Ivčić

Ogranak Seljačke sloge Buševec i ove je godine bio domaćin Smotre amaterskih kazališta Zagrebačke županije koja se održala proteklog vikenda, 7. i 8. travnja. Na pozornici Doma kulture u Buševcu gostovalo je osam predstava, a još je jedna izvedena i u POU Velika Gorica. Buševčani su odnijeli i nekoliko nagrada!

Pobjeda ovogodišnje županijske kazališne smotre pripala je amaterskom kazalištu ZAMKA iz Svetog Ivana Zeline za predstavu "Više sreće drugi put" s kojom će našu županiju predstavljati na Festivalu kazališnih amatera Hrvatske u Pazinu i Vodicama ovog svibnja.

Pobjeda za Zelinu!

Riječ je o komediji proizašloj iz kreativnog pera Štefice Fanjek koja svake godine svojim novim kazališnim komadima oduševljava publiku, ali i stručni žiri kazališnih susreta. Ovog puta u njemu su sjedili redatelj, dramaturg i prevoditelj Vladimir Gerić, glumac Dubravko Sidor te državna selektorica, glumica Natalija Đorđević.

Županijsku smotru i ove je godine organizirao Ogranak seljačke sloge Buševec koji je, osim Zeline, ugostio kazališta iz Samobora, Jastrebarskog, Križa, Vrbovca i Zaprešića, a na pozornici se predstavio i vlastitom predstavom "Svoga tela gospodar".

-Nama je drago da naši kazalištarci vole doći u Buševec, barem tako vele, pa nam je drago da smo ponovno bili domaćini i uvijek se trudimo da budemo dobri domaćini -rekao nam je organizator, predsjednik OSS Buševec, Nenad Rožić.Raznovrsnost amaterizma

Na pozornici su se tijekom subote i nedjelje izmjenjivale različite predstave od komedija, drama, lutkarskih predstava, predstava za djecu i mlade te baletnih predstava tako da je bilo za svakog ponešto što je i dokaz da kazališni amaterizam na području naše županije živi i ide dalje.-Naša županija i svaki kraj ima minimalno jednu, a neka i više amaterskih družina koje se trude da očuvaju sve, od jezika do običaja i sveg onog što je interesantno na daskama. Nekad možemo pokazati i ono što profesionalci ne smiju, pa se nama to dopušta i progleda nam se kroz prste. A kazalište je uvijek bilo nekakav odraz, ogledalo našeg društva i situacije pa se iz predstava mogu očitati kritike i pouke za današnje vrijeme – kazao je Rožić.

Buševčanima nagrada za najbolje glumce i očuvanje baštine

Ove godine, OSS Buševec na smotri se predstavio kazališnim komadom "Svoga tela gospodar". To je već njihovo treće uprizorenje ovog poznatog djela Slavka Kolara, a koje su Buševčani od studenog prošle godine "igrali" već devet puta.-To je naš kraj, naše podneblje, naš govor. Ljudi to prepoznaju, gledali su film, čitali su pripovijetku Slavka Kolara, a on je i poznat i živio je u našem kraju. Mentalitet djela je jednostavan ljudima iako je to zahtjevno djelo koje se može na više načina tumačiti- objasnio je Nenad Rožić.

Predstavu su izveli i u zagrebačkom kazalištu Kerempuhu te nedavno u Sisku gdje su oduševili prisutnu publiku. Na ovogodišnjoj županijskoj smotri pripala im je nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu koju je dobio njihov glumac Nenad Lukić, najboljom glavnom ženskom glumicom proglašena je Ana Katulić, a cijelom ansamblu pripala je nagrada za izniman doprinos očuvanju kulturne baštine.

(foto3,4: VGdanas, foto2: ZAMKA facebook, foto1,5: OSS Buševec)