°C -2

Čardak u Buševcu kulturno je dobro

09.11.2017.

ivana

Buševački čardak na Trgu seljačke sloge sa svojom okućnicom proglašen je zaštićenim kulturnim dobrom.

-Na osnovu naše dokumentacije i iznesenih činjenica Stručno povjerenstvo za utvrđivanja svojstva kulturnog dobra RH, na sjednici održanoj 13. rujna 2017., utvrdilo je da “Etno zadruga Buševec” ima svojstvo kulturnog dobra Republike Hravtske-obznanili su iz Ogranka seljačke sloge Buševec.

Čardak datira iz 19. stoljeća i građen je masivnim planjkima koje su na uglu spojene tesarskim vezom, u unutrašnjosti je sagrađen tradicijski štednjak i opremljen je tradicijskim inventarom.

-Okućnica je formirana preseljenim objektima s obližnjih lokacija, a ima za cilj očuvanje tradicijske baštine kraja i predstavljanje ambijent au kojem je živjela višečlana obitelj zadruga. Parcele i zgrade se koriste za održavanje radionica i svečanih manifestacija temeljenim na narodnim običajima. Okućnica se visoko valorizira jer se na njoj nalazi jedan od posljednjih drvenih čardak u Buševcu. Koristit će se za rad OSS-a Buševec u svrhu kulturno-umjetničke djelatnosti te prezentacije pokretne i nepokretne te nematerijalne kulturne baštine ovog kraja-stoji u obrazloženju Ministarstva kulture.