°C 17

Čičani i banderij na Uskočkom boju za Klis

31.07.2017.

ivana

Članovi KUD-a Čiče protekle subote sudjelovali su na kliškoj manifestaciji "Uskočki boj za Klis" u sklopu sajma starih obrta i zanata na kojem su predstavili svoj projekt, a među gostujućim povijesnim postrojbama u Klis je stigao i Turopoljski banderij.

Kliško kulturno ljeto tradicionalno završava uz povijesno-scenski spektakl "Uskočki boj za Klis". Uoči poznate manifestacije održao se u Klisu i sajam starih obrta i zanata na kojem su sudjelovali mladi članovi Kulturno-umjetničkog društva Čiče iz Novog Čiča. Tom prilikom Novočičani su uz potporu Turističke zajednice Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije č promovirali svoj projekt "Od lana haljina tkana". Prikazali su proizvode, odnosno dojeću, nastalu u projektu od tradicionalne sjetve lana, berbe i njegove obrade, pa sve do tkanja.

Tako su još jednom promovirali Veliku Goricu, Turopolje, ali i Zagrebačku županiju svojim radom i angažmanom, kao i Turopoljski banderij koji je gostovao kao povijesna postrojba.

Povijesno-scenski spektakl "Uskočki boj za Klis" inače je međunarodna manifestacija koju organizira Povijesna postojba Kliški uskoci. Dvodnevni spektakl oživljene povijesti u kojem sudjeluje preko 250 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe vraća posjetitelje u srednji vijek i doba obrane Klisa od Osmanlija. Središnji događaj je rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske iz 1532. Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi mačevima, kopljima, buzdovanima, nadžacima uz pucanje iz topova i pušaka.

Galerija slika

Čičani na Uskočkom boju za Klis Čičani na Uskočkom boju za Klis Čičani na Uskočkom boju za Klis Čičani na Uskočkom boju za Klis Čičani na Uskočkom boju za Klis Čičani na Uskočkom boju za Klis Čičani na Uskočkom boju za Klis Čičani na Uskočkom boju za Klis Čičani na Uskočkom boju za Klis