°C 17

Dani europske baštine: I priroda je naša baština

21.09.2017.

majai

U Muzeju Turopolja jučer su otvoreni Dani europske baštine. U ovu međunarodnu manifestaciju već se nekoliko godina svojim programom uključuje i Grad Velika Gorica, a ove godine ona je tematski posvećena prirodi.

I priroda koja nas okružuje naša je baština – tako bi se ukratko mogla opisati tema ovogodišnjih Dana europske baštine koji Velikogoričanima donose niz događanja s ciljem promocije kulturnih dobara našeg kraja. Manifestaciju u našem gradu organiziraju Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Velike Gorice, Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Zagrebu, Muzej Turopolja, Gradska knjižnica Velika Gorica, Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Program manifestacije predstavljen je jučer prilikom svečanog otvorenja u Muzeju Turopolja. U danima pred nama održat će se tako brojne zanimljivosti kao što su koncert, predavanje i radionica o tehnikama zidnog slikarstva, a sve to prati i izložba fotografija našeg sugrađanina Marija Žileca postavljena u parku pored Muzeja.Riječ je o izložbi pod nazivom „Oko mene, priroda i vrijeme“ koja donosi 25 fotografija koje prikazuju krajolik Turopolja i njegov odnos prema baštini kroz različite tematske cjeline. Autorica koncepcije izložbe je kustosica Dragica Dada Modrić koja je istaknula zadovoljstvo suradnjom s autorom fotografija.

-Ljudi zaboravljaju da je priroda isto tako baština i da je odnos čovjeka prema prirodi bitan, a prava osoba da nam to dočara je Mario Žilec čije su fotografije postavljene u našem parku. One prikazuju njegovo viđenje krajolika i odnosa prema baštini u smislu graditeljstva, okoliša ,a imamo i priču o reciklaži, i govore kako bi se čovjek trebao ponašati prema onome što ga okružuje-kazala je Dragica Dada Modrić.

Dani europske baštine u Velikoj Gorici pružit će publici jedan dodatan pogled u vrijednu baštinu našeg kraja s kojom se itekako možemo ponositi.

-Ovi Dani nam daju još jednu priliku da promoviramo kulturnu baštinu, da otisnemo jedan trajni i vječni dokument u obliku jedne knjižice sa stručnim tekstovima, i daju nam priliku da prezentiramo sugrađanima i široj publici ono što Turopolje nosi sa sobom – rekla je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić.

Dane europske baštine i izložbu fotografija otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Neven Karas istaknuvši izrazito zadovoljstvo raznolikošću programa koji će pružiti da se kroz manifestaciju promoviraju neke od najznačajnijih lokacija našeg grada kao što su Muzej, Gradska knjižnica i Stari grad Lukavec.

-Čini me ponosnim da u ovoj manifestaciji koja se održava u 50-ak zemalja na prijedlog našeg Upravnog odjela za društvene djelatnosti sudjeluje i Grad Velika Gorica, tako promiče ne samo kulturnu baštinu nego i povijesne znamenitosti našeg kraja. Drago mi je i želim pohvaliti i zahvaliti organizatorima što su nam pružili mogućnost i odabrali ovakve lokacije na kojima se održava manifestacija-kazao je Neven Karas.

Program Dana europske baštine nastavlja se već danas u 12 sati kada počinje predavanje na temu Prirodne baštine Turopolja u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica. Predavač je prof.dr.sc. Željko Španjol, Zavod za ekologiju i uzgajanje šuma, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U petak, 22. rujna od 19-20 sati u kuriji Modić-Bedeković zapjevat će Zrinka Posavec uz klavirsku pratnju Kristine Bjelopavlović Cesar. Posljednji dan ove manifestacije održat će se nešto kasnije, 6. listopada, uz radionicu o tehnikama zidnog slikarstva, a radionicu koja će se održati u Lukavcu vodit će Suzana Damiani iz Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Trajanje radionice predviđeno je 1 sat za djecu, te pet sati za odrasle, a prijave se zaprimaju do četvrtka, 5.10.2017. godine na mail: kultura@gorica.hr.

Galerija slika

Dani europske baštine: I priroda je naša baština Dani europske baštine: I priroda je naša baština Dani europske baštine: I priroda je naša baština Dani europske baštine: I priroda je naša baština Dani europske baštine: I priroda je naša baština Dani europske baštine: I priroda je naša baština Dani europske baštine: I priroda je naša baština Dani europske baštine: I priroda je naša baština