°C 11

Dani mladih u znaku predavanja i radionica

09.11.2017.

ivana

Dani mladih Grada Velike Gorici ove godine održavaju se u tri dijela, a bit će u znaku radionica i predavanja.

Prvo predavanje slijedi večeras u Goričkom klubu Mladih s početkom u 19 sati pod nazivom "Mindfulness".

Mindfulness ili usredotočena svjesnost je sposobnost usmjeravanja pažnje na trenutno iskustvo iz trenutka u trenutak tako da je um otvoren, promatra sa znatiželjom i bez prosuđivanja. Mindfulness potječe od istočnjačke filozofije, a engleski naziv mindfulness znači svijest, pažnja i sjećanje. Obraćanje pažnje na sadašnji trenutak donosi mnoge dobrobiti za čovjeka, kako kod nošenja s mnogim problemima tako i kod povećanja cjelokupne kvalitete života. Upravo zbog toga danas je mindfulness raširen i dopire do područja školstva, zdravstva, bolnica, politike, pa do svakodnevnog života mlade i odrasle osobe.

Cilj radionice je nakratko upoznati svoj um, vidjeti kako on funkcionira te kroz iskustvo osjetiti što znači biti svjestan u sadašnjem trenutku. Voditeljica radionice je
Ivana Kurtov, diplomirana socijalna pedagoginja.

U petak, 10. studenog, slijedi drugo predavanje u Vijećnici POUVG-a u 19:00 sati. Interaktivnom predavanju "Sve je u glavi"u cilju je osvijestiti vjerovanja o mentalnom zdravlju i poteškoćama, proširiti znanje o istome i samim time pokušati smanjiti predrasude i stigmatizaciju osoba sa psihičkim poteškoćama. Ono je mali korak ka informiranju o problemu mentalnog zdravlja, ali veliki za svakog sudionika kojemu ono pomogne da shvati važnost brige o mentalnom zdravlju sebe i svojih bližnjih, jer, na kraju krajeva, sve je u glavi.

Napominjemo kako svi koji ne mogu biti prisutni na predavanju u petka, mogu ga pratiti putem Livestreama. Treći dio Dana mladih posvećen je fizičkom zdravlju, a treći će biti u znaku radionica iz poduzetništva. O točnom rasporedu događanja organizatori će naknadno objaviti.