°C 7

Devetnica otpočela uz Šreterov poticaj na promjenu

07.08.2018.

Ivana Ćurić

U župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije na jučerašnji blagdan Preobraženja Gospodnjeg počela je devetnica na čast Gospi Vukovinskoj.

U povijesnim spisima iz daleke 1630. stoji kako je crkva u Vukovini znamenita radi proštenja i milosti što su ih ljudi zadobili. Uz to stoji i podatak da je narod granuo na proštenja Majci Božjoj Vukovinskoj sve od Zagreba do Siska, cijela Posavina, Pokupje i Prigorje „da je posjeti i da se stavi pod njezinu zaštitu“. Tako je svetište Majke Božje u Vukovini kao mjesto hodočašća starije čak pola stoljeća i od Marije Bistrice.

Tradicionalne mise u sklopu devetnice održavaju se devet dana uoči blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, a ove ih godine predslavi vlč. Robert Šreter, župnik župe Svetog Mirka iz zagrebačkih Šestina. Njemu su u jučerašnjem misnom slavlju koncelebrirali župnik Đuro Sabolek, dekan Velikogoričko-odranski te kapelan vlč. Marko Čolak i vlč. Mladen Benko nekadašnji kapelan u vukovinskoj župi.Počevši od usporedbe s fotografijama koje čuvamo, a koje u našim albumima svjedoče fizičkim promjenama u životu čovjeka vlč. Šreter kazao je kako nas Isus svojim preobraženjem podsjeća da se mi moramo neprestano preobražavati, da se moramo mijenjati, ali tako da naša promjena i način življenja odražava to što smo stvoreni na sliku Božju.

-Nažalost, grešni smo ljudi, ali možemo se potruditi mijenjati ono staro. Zna Bog vrlo dobro da nismo savršeni i ovdje nikad nećemo i ne možemo biti savršeni, ali možemo se mijenjati na bolje, osluškivati njegovu Riječ, njegove poticaje, i živjeti u skladu s njim. Vrlo često živimo u kolotečini i mislimo da ne moramo ništa mijenjati u svom životu, na sebi. Bog nas želi promijeniti na bolje, ali neće to učiniti ako mi nismo spremni surađivati. Ugledajmo se na Mariju, pokušajmo i mi danas, izreći ono što je ona izrekla Anđelu: "Neka mi bude po tvojoj riječi". Recimo: Bože, evo ja ću dopustiti da me pokušaš promijeniti nabolje, ne znam kako, ali ti znaš, molim te pomozi, a ja ću ti ponuditi svoje srce to je jedino što mogu. Bog očekuje upravo to, da mi otvorimo svoje srce, a onda će on sasvim sigurno ući u nas -kazao je u homiliji vlč. Robert Šreter.

Prva od devetnica završila je uz marijanske pjesme i ophod oko oltara, a svakog dana u Vukovini od 19 sati moli se krunica, tu je prilika za svetu ispovijed, a mise počinju u 19:30 sati.

Galerija slika

Devetnica otpočela uz Šreterov poticaj na promjenu Devetnica otpočela uz Šreterov poticaj na promjenu Devetnica otpočela uz Šreterov poticaj na promjenu Devetnica otpočela uz Šreterov poticaj na promjenu Devetnica otpočela uz Šreterov poticaj na promjenu