°C 28

Djeca ispitivala gradonačelnika o problemima rasvjete, prometa, gradnji Umjetničke škole...

13.10.2017.

ivana

Pred kraj Dječjeg tjedna u Velikoj Gorici jučer prijepodne održana je Sjednica Dječjeg Gradskog vijeća koju je otvorila predsjednica Karla Butorac OŠ Nikole Hribara.

Na sjednici su mali vijećnici rešetali pitanjima gradonačelnika i njegove zamjenike te saznali više o problemima koji ih muče. Predsjednici Butorac u vođenju sjednice pomagale su potpredsjednica Mara Miličević (OŠ Velika Mlaka) te tajnica Rebecca Frangen (OŠ Jurja Habdelića). Na samom početku učenik Ivan Fuis iz OŠ Eugena Kvaternika podnio je izvješće o radu Dječjeg vijeća i planovima Vijeća, a u ime gradskog vodstva okupljene je pozdravio gradonačelnik.

-Želimo vam puno uspjeha u mandatu pred vama da jasno imate ciljeve i program i da ti ciljevi budu i naši ciljevi jer sve što ćemo raditi ubuduće bit će za vas, vaše roditelje i širu zajednicu. Drago mi je da razvijate ovakvu demokraciju i učite kako upravljati svojim gradom-poručio je u uvodnom obraćanju gradonačelnik Dražen Barišić koji je potom odgovarao na pitanja mladih vijećnika.

Vita Tot iz DV-a Žirek prva je izašla na govornicu i zahvalila se na novom objektu vrtića u Cvjetnom naselju s parkom, no upozorila da tako lijepo nije u njihovom objektu na Podbrežnici. Uputila je pitanje gradonačelniku što može poduzeti s velikima koji ulaze u njihovo dvorište vrtića te bacaju smeće.-Standard uređenja vrtića radit ćemo ubuduće, i nadalje ćemo graditi, ali stare vrtiće poput vašeg koji je jedan od najstarijih treba obnoviti. Nastavit ćemo uređenje i on će nagodinu biti puno ugodniji i uređeniji. A što reći za velike koji se tijekom noći zadržavaju u dvorištu vašeg vrtića, njih mogu samo upozoriti da to ne rade više, jer vrtić nije za njih, oni imaju svoja mjesta gdje se mogu družiti,to ćemo postrožiti mi ćemo postaviti noćne ophodnje, kamere i u pozvati policiju kako bi očuvali vaš objekt u kojem provodite vrijeme-odgovorio je gradonačelnik.

-Idem u njemački vrtić Ciciban gdje smo napraviti malu poučnu stazu gdje učimo biljke i htjeli bi u Gorici napraviti mali botanički vrt u kojem se možemo penjati, igrati skrivača, učiti drveća i biljke.. Mogu vas još nešto zamoliti, da popravite struju na Radniku da ne trčimo po mraku-zamolio je vijećnik Grga Cerjak iz DV-a Ciciban.-Vidio sam vašu stazu jako je lijepa, treba je uređivati,posaditi koju biljku da možete promatrati što sve može rasti u vašem okruženju. Kao što vidite imamo sve više drvoreda u gradu, već imamo ideju da obogatimo parkove i zelene površine biljkama, Vjerujem da ćemo već sljedeće godine imati pčelinji park u kojem ćemo napraviti dom za pčele, moći ćete ga posjetiti. Uskoro ćemo napraviti novu led rasvjetu koja će svijetliti i uredit ćemo staze i parkirališta na gradskom stadionu-odgovorio je gradonačelnik.

Kad će se organizirati škola plivanja pitao se Petar Vlahovac iz Dječjeg vrtića Velika Gorica, na što mu je gradonačelnik Dražen Barišić odgovorio da se bazen već gradi.

-Završit će se gradnja do kraja ove godine, početkom sljedeće godine će se napuniti vodom i uskoro ćete vi i vaši roditelji imati mogućnost odlaska na bazen i nadam se da će onda biti škola plivanja kao što ima u Zagrebu i da ćemo se baviti vodenim sportovima. Tu će biti bazen za velike i jedan bazen za početnike u kojem ćete se moći brčkati i učiti plivati-odgovorio je Petru gradonačelnik.

Predali gradonačelniku projekt "Želja i ideja" za uređenje

-Poštovani gradonačelniče hvala što ste izgradili naš vrtić i molim vas da napravite cestu do našeg vrtića i sigurno stazicu za šetnju, pogledajte naše želje i ideje u nacrtu kojeg smo pripremili-obratio se gradskoj vlasti Šimun Hren iz DV Lojtrica u Velikoj Mlaki koji je tom prilikom predao gradonačelniku nacrt prijedloga za uređenje okoline novog vrtića.

-Evo, ovdje se vidi kružni tok, cesta i crkva koja se gradi i za koju očekujemo da će dio crkve biti gotov. Mi ćemo urediti parkiralište između crkve i vrtića, a kad se završi gradilište i maknu svi kamioni onda ćemo urediti cestu. Nećemo ni tu stati, uređujemo nogometno igralište, sada ćemo uložiti nešto novca za svlačionice da se imate gdje pripremiti za utakmicu, tamo ćemo napraviti i neka igrališta kako bi sve do škole u Velikoj Mlaki bio uređen prostor na kojem se možete družiti-poručio je gradonačelnik Barišić vijećniku Hrenu.Ivona Šestok iz OŠ Jurja Habdelića predložila je edukaciju za trenere kako bi naučili razgovarati s djecom i shvatili da na djecu ne smiju vikati kako bi svima na treningu bilo ljepše. Zamjenik Ervin Kolarec je odgovorio kako se slaže da na djecu ne treba vikati i kako drugim metodama treba raditi s djecom te da će se održati edukacija za sve trenere u suradnji s Arijanom Mataga Tintor i Sandrom Puljiz Centra za djecu, mlade i obitelj.

Autobusna stajališta u Petini i Selnici

Katarina Mačinković iz OŠ Ščitarjevo zamolila je da se urede bliže autobusne stanice u Petini i Selnici za autobusnu liniju 290.

-Znamo za taj problem, unazad mjesec dana javilo nam se nekoliko mama koje su naznačile taj problem, to je problem ne samo autobusnih stanica već i voznog reda. Taj kraj približili bi gradu češćim linijama i uređenjem stanice i vodit ćemo računa o tome i obavijestiti vas-glasio je gradonačelnikov odgovor.

-Može li Grad organizirati sajam radionica za djecu kao što ima u Zagrebu-pitala je Nika Pešut iz OŠ Eugena Kvaternika, a gradonačelnik joj je dogovorio kako će to staviti u program aktivnosti za sljedeću godinu te predložio da mladi vijećnici naprave prijedlog što žele na tom sajmu.Ivan Fuis pitao je mogu li u učenici OŠ Eugena Kvaterniku dobiti ormariće za papuče i knjige kao što su prethodnih godina dobili u drugim osnovnim školama.

-Na ravnateljici je da predloži prostor gdje bi ormarići bili smješteni i da se onda dogovorimo kako bi to trebalo izgledati i mislim da to moramo napraviti čim prije-odgovorio je gradonačelnik.

Može li se dovršiti pješačka staza od Starog Čiča do Velike Gorice

Uvijek aktualni problem pješačko-biciklističke staze između Starog Čiča i Velike Gorice istaknuo je vijećnik Matija Dražetić iz OŠ Vukovina.

-Odlično pitanje pošto vjerujem da ti, tvoji prijatelji i roditelji mogu tako doći do Gorice. Radi se projektna dokumentacija i spremni smo otkupiti zemlju te ovim putem pozivam sve vlasnike zemljišta da budu kooperativni da nam se proda potreban dio kako bismo napravili pješačko-biciklističku stazu. Inzistirat ćemo i dalje i krenuti nagodinu u izgradnju na ovoj stazi i na stazi prema Vukomeričkim goricama preko Bune. Pozivam sve vlasnike zemljišta da nam ubrzaju taj proces-kazao je gradonačelnik.-Zahvaljujem se na realizaciji školskih ormarića u OŠ Vukovina, i predlažem ako je moguće da se ove godine sufinanciraju ormarići za sedme i osme razrede. Također predlažem da na kraju radne godine mi vijećnici koji cijele godine radimo odemo na zajednički izlet- rekla je učenica Ema Burić iz OŠ Vukovina.

Gradonačelnik je poručio kako se treba zahvaliti na ormarićima ravnatelju koji je pokrenuo inicijativu te roditeljima koji podržavaju i sudjeluju u uređenju škole. Najavio je kako će prijaviti OŠ Vukovina za energetsku obnovu za sljedeću godinu što će znatno podići uvjete rada u školi jer će to donijeti novu fasadu i stolariju, potom će urediti kombinirano igralište, a što se tiče izleta na predsjednici Vijeća je da predloži kamo na izlet.Ivana Matun iz Centra za odgoj i obrazovanje istaknula je kako su Centru potrebne igračke za korisnike.

-Možemo napraviti posjet centru i vidjeti što je potrebno, napraviti akciju kako bi to nabavili. Nedavno smo dostavili nekoliko lopti za turnir koji je održan u Centru, doći ćemo jedan dan i vidjeti što je potrebno-odgovorio je gradonačelnik.

Neosvjetljene ulice na Plesu

-Živim na na Plesu, učenicima od 5. do 8. razreda nastava dugo traje, glavne ulice imaju, ali manje ulice nemaju rasvjetu, pa bih molio da se to postavi – rekao Josip Marijan iz OŠ Eugena Kumičića

-S obzirom na to da je promet u naselju Pleso dosta opasan, nedavno je bilo i puno rent-a-carova, radili smo prometnu signalizaciju, stavljali usporivače,osvijetlili smo dio koji spaja Pleso s Rakarjem, dio Dobriline ulice ako je još negdje potrebno postaviti koje rasvjetno tijelo to ćemo napraviti jer želimo siguran dolazak i odlazak iz škole.

-Moji prijatelji i ja imamo problem jer kraj trgovine Roto nemamo put, i kad pada kiša i roditelji voze što bliže školi djecu pješaci moraju paziti da ih auto ne zgazi-upozorila je Brigita Grčić iz OŠ Eugena Kumičića.-Ne da smo komotni, već volimo parkirati što bliže kako ne bi djeca pokisla, ali zbog velikog broja automobila i roditelja stvaraju se gužve i upoznati smo s tim problemom. Prometna rješenja su dosta osjetljiva i jako potrebna, posebice da vi koji dolazite pješice ne budete u riziku da vas udari auto. Lani smo uložili 1,6 milijuna kuna za povećanje sigurnosti prometa kraj škola i nastavit ćemo s tim trendom. Izgradit ćemo novo parkiralište kraj DV-Velika Gorica u Pucekovićevoj i urediti parkiralište iza škole.

Erika Matković iz OŠ Nikole Hribara pitala je hoće li se i ove godine održavati Let's go out party i može li biti češće.

-Ići će i ove godine party, nadam se da ste bili zadovoljni. Još nije započeli jer smo primijetili da vam nije interesantno dok je vani dan, i da ste više dolazili zimi dok je ranije padao mrak, tako da će ići zimom, mi ga možemo uvesti svaki vikend ako budete htjeli, a vi ćete nam nakon prvoga reći je li to potrebno-odgovorio je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Nera Stipetić iz OŠ Novo Čiče pitala jeza uređenje pločnika u Novom Čiču te mogu li mali gradski vijećnici dobiti besplatno jedno kupanje u novom bazenu kada se otvori.

-Nastojimo riješiti taj problem da bi već sljedeće godine barem taj pojas od nekoliko stotina metara oko škole uredili s pristupnim pješačkim stazama i prometnom signalizacijom, no problem je jer su uz glavnu cestu kanali i mostići pa je cesta stisnuta i morat ćemo se primiti konkretno tog projekta,a što se tiče kupanja na gradski bazen morate dolaziti svaki dan-kazao je gradonačelnik.


Rebecca Frangen upitala je planira li se uređenje prostora Umjetničke škole Franje Lučića.

-Sadašnji prostor nije primjeren niti za školu niti za vrtić, već u ponedjeljak imamo sastanak s ravnateljem Glazbene škole i dogovarat ćemo gdje ćemo i kako graditi novu glazbenu školu. Možda će biti dogradnja ii gradnja kako biste imali adekvatan prostor za rad i dobili novu dvoranu za preko stotinjak posjetitelja za svoja događanja ne da koncerte imate umalo prostoriji. Grad treba novu glazbenu školu jer je sve više učenika i sve ste kvalitetniji-poručio je gradonačelnik.

Predsjednica Gradskog vijeća pitala je li moguće financiranje besplatnih udžbenika i za učenike srednjih škola u Velikoj Gorici.-Logično je da razmišljamo o tome kako bi roditelji i vi imali što manje briga. Srednja škola je specifična, nije obavezna, ali svatko tko id eu nju treba mu pomoći. Grad nije vlasnik srednjim školama već samo osnovnim školama i vrtićima, dakle moramo razgovarati sa Županijom i omogućiti jedan dio knjiga da se financira i da se tako omoguće udžbenici. Tražit ćemo razgovor sa županom da vidimo može li se to napraviti-odgovorio je gradonačelnik Dražen Barišić na posljednje pitanje.

Mladi vijećnici pokazali su da mogu postaviti i zanimljiva pitanja, a neka od njih interesantna su i široj javnosti. Za razliku od odrasli nije bilo prekida rada Vijeća i sve je prošlo u prijateljskom tonu za dobrobit cijele zajednice, govornicima se čak nudila i voda, a svako pitanje ispraćeno je pljeskom kao i odgovori što se u Gradskog vjećnici inače rijetko događa.

Galerija slika

Djeca ispitivala gradonačelnika o problemima rasvjete, prometa, gradnji Umjetničke škole... Djeca ispitivala gradonačelnika o problemima rasvjete, prometa, gradnji Umjetničke škole... Djeca ispitivala gradonačelnika o problemima rasvjete, prometa, gradnji Umjetničke škole... Djeca ispitivala gradonačelnika o problemima rasvjete, prometa, gradnji Umjetničke škole... Djeca ispitivala gradonačelnika o problemima rasvjete, prometa, gradnji Umjetničke škole... Djeca ispitivala gradonačelnika o problemima rasvjete, prometa, gradnji Umjetničke škole... Djeca ispitivala gradonačelnika o problemima rasvjete, prometa, gradnji Umjetničke škole... Djeca ispitivala gradonačelnika o problemima rasvjete, prometa, gradnji Umjetničke škole... Djeca ispitivala gradonačelnika o problemima rasvjete, prometa, gradnji Umjetničke škole... Djeca ispitivala gradonačelnika o problemima rasvjete, prometa, gradnji Umjetničke škole... Djeca ispitivala gradonačelnika o problemima rasvjete, prometa, gradnji Umjetničke škole... Djeca ispitivala gradonačelnika o problemima rasvjete, prometa, gradnji Umjetničke škole...