°C -2

Domaći turopoljski pajcek serviran na svjetski način

11.11.2017.

ivana

Kosana mast začinjena češnjakom i špekom, confit od svinjskog buta na kremi od graška s gratiniranim krumpirom, rolani kotlet s domaćim mariniranim lulekima u umaku od naranče, te steak od svinjskog vrata na pireu od karfiola sa slamom od celerom delicije su koje su se našle na stolu Bistroa Babriga, a koje su spravljene od mesa turopoljske svinje.

Promociju jela od turopoljske svinje, jedne od tek dvije izvorne hrvatske pasmine svinja, zajednički su u četvrtak priredili Plemenita opčina turopoljska i Bistro Babriga, sve u cilju očuvanja turopoljske tradicije.

-Roditelji i ja od početka njegujemo turopoljske običaje i tradiciju pa smo tako i došli na ideju da bi napravili delicije od turopoljske svinje. Premjerno smo pokazali četiri slijeda počevši od zaseke, te smo na kraju ponudli palačinke da se gosti na kraju večer malo zaslade-rekao nam je Tomislav Jančić, alfa i omega Babrigine kuhinje koji se pobrinuo da nitko od gostiju ne ostane ravnodušan s prvim zalogajem s tanjura.

-Večera nam se kompletna svidjela, sve je bilo odlično od početka do kraja. Posebno nam se svidio kotlet u umaku s narančom, jako se dobro slažu okusi. Svakako bih ponovila ovakve recepte, da vidim kako bi meni uspjelo. Do sada nismo jeli meso turopoljske svinja na ovakav način, bilo je mekanije i ukusnije od mesa domaće svinje-komentirala je zadovoljno gospođa Vesna Petrović.

Pohvale kuharima su frcale na sve strane, a oni koji to nisu uspjeli ovog tjedna, moći će tijekom prosinca na tematskim večerama kod "Babrige" kušati delicije od domaćeg turopoljskog pajceka, i doživjeti novi spoj tradicionalne kuhinje na moderno maštovit način. S prvom promocijom "turopoljskog tanjura" zadovoljni su i u Plemenitoj opčini turopoljskoj.

- Drago nam je da su gosti zadovoljni večerom te planiramo nastavak promocije jela i proizvoda od mesa turopoljske svinje jer je upravo uzgoj ove pasmine jako važan dio rada Plemenite opčine turopoljske. To je danas nažalost ugrožena autohtona pasmina, a već dugi niz godina nastojimo potaknuti što više uzgajivača na uzgoj turopoljske svinje i trudit ćemo se i dalje-dodao je župan Plemenite opčine turopoljske Juraj pl.Odrčić.

Meso kušano na promotivnoj večeri dolazi iz ekskluzivnog 100% EKO uzgoja poljoprivrednog gospodarstva Plemenite opčine turopoljske koji se odvija 365 dana u godini na šumskom prostoru od 150 ha koji omogućava slobodno kretanje i prirodnu ishranu svinja uz dohranu žitaricama bez umjetnih smjesa. Tako je ovo bila jedinstvena prilika da se kuša nešto eko i domaće, a servirano na svjetski način.

 

 

 

Galerija slika

Domaći turopoljski pajcek serviran na svjetski način Domaći turopoljski pajcek serviran na svjetski način Domaći turopoljski pajcek serviran na svjetski način Domaći turopoljski pajcek serviran na svjetski način Domaći turopoljski pajcek serviran na svjetski način Domaći turopoljski pajcek serviran na svjetski način Domaći turopoljski pajcek serviran na svjetski način Domaći turopoljski pajcek serviran na svjetski način Domaći turopoljski pajcek serviran na svjetski način Domaći turopoljski pajcek serviran na svjetski način Domaći turopoljski pajcek serviran na svjetski način