°C 14

Dubravica predstavio prvu knjigu o teritorijalnom ustroju Velike Gorice

12.12.2018.

Ivana Ćurić

Teritorijalni ustroj Velike Gorice od kotara i općine do grada (1872. – 1995.) naslov je nove knjige dr. Branka Dubravice predstavljene sinoć pred velikogoričkom publikom u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Peta knjiga dr. Dubravice vezana uz Turopolje ova je monografija u izdanju Biblioteke Albatros, a objavljena je povodom sutrašnjeg Dana Grada te u prigodi 23. obljetnice od povratka lokalne samouprave na velikogoričkom području.

-U knjizi se radi o povratku lokalne samouprave u Velikoj Gorici. Istraživanje je obuhvatilo knjige iz 120 godina da bi došli do upravnog i teritorijalnog razvoja Gorice od kotara do Grada.
Do sada sam istraživao o turopoljskom plemstvu i tradiciji Plemenite opčine turopoljske, ali knjige o Velikoj Gorici kao upravnoj općini i u smislu teritorijalnog ustroja nije bilo, tako da je ovo pionirska knjiga na tom području. Sada od ove može nastati deset drugih knjiga tko bude htio neke segmente posebno istraživati- rekao je dr. Branko Dubravica.

Istaknuo je kako je uspostavom samostalne Republike Hrvatske Velika Gorica izgubila potpuni subjektivitet ušavši pod ustrojstvo Grada Zagreba. Odgovor na to bila je, kaže, akcija za povrat 1995. godine kada Velika Gorica postaje Grad.

Autor u djelu studiozno prati politički i teritorijalni ustroj Velike Gorice od 19. stoljeća do danas. Predstavljanje knjige pjesmom su pratile Anđeline, a među brojnim gostima u punoj Vijećnici bili su i gradonačelnik Dražen Barišić te predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas.

 

(foto: POUVG)

Galerija slika

Dubravica predstavio prvu knjigu o teritorijalnom ustroju Velike Gorice Dubravica predstavio prvu knjigu o teritorijalnom ustroju Velike Gorice Dubravica predstavio prvu knjigu o teritorijalnom ustroju Velike Gorice Dubravica predstavio prvu knjigu o teritorijalnom ustroju Velike Gorice