°C 27

Gimnazijalcima drugo mjesto na HT-ovom natječaju za detekciju požara

21.01.2019.

Petar Brnada

Velikogorički gimnazijalci Antun Drobnjak, Dorijan Farkaš i Patrik Vuković, odnijeli su sjajno drugo mjesto na HT-ovom izazovu za razvoj inovativnog sustava kojim će se tehnologijom pomoći u ranoj detekciji požara.

Naime, njihov tim GVG Firefighters ponudio je rješenje za rano otkrivanje požara u šumi koje je jeftino i primjenjivo, uz upotrebu tehnološkog noviteta Narrowband mreže, koja omogućuje izravno povezivanje senzora i drugih IoT uređaja na mobilnu mrežu.

Bolji od goričkih gimnazijalaca u vrlo velikoj konkurenciji studenata tehničkih fakulteta i mladih istraživača iz pet zemalja bio je samo Neuralbit tim iz Poljske, koji je ugrabio prvo mjesto.

Ideja HT Challenge natječaja za spas hrvatskih šuma je detektirati šumske požare koristeći senzore temperature, relativne vlažnosti zraka i koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida u zraku koji bi se preko NB-IoT tehnologije povezali s aplikacijom ili platformom i na taj način pravodobno alarmirali sustav. Svaka prijava sastojala se od tri dijela; tehničkog rješenja, poslovnog plana i prezentacije. Sudjelovati su mogli pojedinci i timovi do tri člana s različitih strana svijeta, a natječaj je završio prezentacijama 18. siječnja gdje su bili i predstavnici Hrvatskog Telekoma te Deutsche Telekom Grupe.

 

-Tehničko rješenje je trebalo omogućiti ranu detekciju šumskih požara koristeći senzore temperature, relativne vlažnosti zraka, koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida u zraku koji bi se preko NB-IoT tehnologije povezali s aplikacijom ili platformom- kazali su iz Gimnazije.

Aplikacija je trebala prikazivati prikupljene parametre i evaluirati podatke u realnom vremenu, kao i njihovu korelaciju, a potrebno je bilo razviti i stupnjevito alarmiranje te definirati preporučene akcije.

Kako su dodali iz Gimnazije, osim tehničkih detalja, potrebno je bilo razraditi i poslovni plan temeljen na istraživanju tržišta. Posljednji dio je bila prezentacija koja sadržava dokument s dizajnom rješenja i 10-minutni video.

Foto: Gimnazija Velika Gorica