°C 9

Hodočasnici i ove godine od župne crkve Navještenja BDM kreću prema Mariji Bistrici

21.08.2019.

Romana Šimek

Dvadeset i osmo velikogoričko zahvalno pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj započet će u subotu 31. kolovoza 2019. u 05:00 sati ispred župne crkve Navještenja BDM u Velikoj Gorici. Ulazak u svetište u procesiji očekuje se oko 15:30 sati. Euharistijsko slavlje u Mariji Bistrici u 18:00 sati predvodit će krčki biskup Ivica Petanjak u koncelebraciji s  velikogoričkim svećenicima. 


foto: Romana Šimek

Prije 28 godina, 3. rujna 1991., monsinjor Josip Frkin, ondašnji župnik velikogoričke župe Navještenja, dao je zavjet Mariji ako njezinim zagovorom Velika Gorica bude očuvana od ratnih razaranja vjernici će hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag, kažu iz župe.

Zavjet je dan u najvećoj molitvenoj skupini kakvih je u ratno vrijeme bilo u Velikoj Gorici nekoliko, a okupljale su se od početka rata oko krajputaša, križnih drva ili kapelica na različitim mjestima u župi moliti krunicu s nakanom za mir i slobodnu Domovinu. 

-Marija je svojim zagovorom očuvala Veliku Goricu, a vjernici su zavjet ispunili hodočasteći do Bistrice i natrag 26. i 27. rujna 1992. Na kraju tog zavjetnog zahvalnog hodočašća neki su vjernici pitali hoće li se hodočastiti i nagodinu. I tako je Velikogoričko zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj postalo tradicionalno- prisjećaju se iz župe.