°C 14

"Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole

07.12.2018.

Vana Pocrnjić

Osnovna škola Nikole Hribara jučer je proslavila 35. rođendan, i velikom svečanom priredbom obilježila Dan škole.

Jedna od najvećih osnovnih škola u Hrvatskoj, koja broji oko 1100 učenika, proteklih nekoliko dana priredbama slavi svoj Dan, koji su gorički mališani od 1. do 4. razreda pripremali zajedno s učiteljicama.-Cijela škola sudjeluje u ovotjednim aktivnostima, i uključujući učenike iz matične škole, te iz Područne škole u Donjoj Lomnici i Gradićima koji su također održali svoje priredbe- kazala nam je prof. geografije Valentina Japec.Goričke učiteljice su s učenicima pripremile priredbu, a u priredbi sudjeluju i učenici koji su na razmjeni, iz Makedonije i Italije. Svečanu priredbu otvorili su gorički break dance plesači koji su oduševili cijelu dvoranu sa svojim sposobnostima i aktivnostima koje su izveli na pozornici.

Nakon nastupa dječaka, roditeljima, gostima i djeci obratio se ravnatelj škole, Stjepan Maravić.

Dio proslave u znaku Erasmus projekta

Sljedeća točka bila je „Putovanje svijetom“ gdje su učenici prikazali i Italiju i Makedoniju kroz ples i narodne običaje tih država. U holu škole nastupili su KUD-ovi koji su sve goste prisjetili na kulturnu baštinu Turopolja, koja je ujedno i tema projekta Erasmus +.

Osim svečane priredbe i nastupa KUD-ova, u holu škole posjetitelji su mogli vidjeti različite izložbe školske zadruge, učenika iz Makedonije i Italije, učitelja i profesora različitih predmeta, i prodajne izložbe. Osim samog Dana škole, ova gorička škola također sudjeluje, po prvi puta, u programu projekta Erasmus +, a uz to u sklopu programa razmjene učenika, u Gorici ovih dana su boravili učenici iz Italije i Makedonije, koji su tu pet dana, a smješteni su kod obitelji učenika.-Tema je „Kulturna baština Turopolja“ surađujemo s dvije države, Makedonija i Italija. Povodom Dana škole oni su naši gosti, a mi cijeli ovaj tjedan imamo različite projektne aktivnosti- kazala je prof. Japec.

Projekt Erasmus + počeo je 1. listopada, cijeli projekt je vrijedan preko 65 000 eura.

-Bavimo se kulturnom baštinom i imamo jako puno projektnih aktivnost, neke smo već i napravili uredili smo školu i projektni kutak u školi koji će biti trajna postava kulturne baštine Turopolja one materijalne, ali bavimo se i nematerijalnom baštinom, plesovima, legendama, pričama- kazala je prof. Japec.Rezultat projekta će biti kuharica, digitalna i tiskana, u kojoj će se moći pronaći tradicionalna jela Turopolja, ali će se i napraviti druga zajednička kuharica s učenicima iz Makedonije i Italije, gdje će biti i njihova tradicionalna jela. Osim kuharice, plan ovih goričkih mališana je i napraviti višejezični rječnik, u kojem će se stare Turopoljske riječi prevesti na standardni hrvatski jezik, te ga prevesti na engleski jezik s kojim se svi sporazumijevaju, ali i na makedonski i talijanski jezik.

-Htjela bi se zaista zahvaliti svim roditeljima, koji su našim gostima pružili topao dom i zaista se prema njima ponašaju kao da su njihova vlastita djeca. Puno nam pomažu i u svim aktivnostima, bez njih teško bi sve to uspjeli napraviti kako treba-rekla nam je Japec.Ovo je prva međunarodna suradnja i kako nam kaže profesorica Japec, djeca su izrazito zadovoljna i sretna što su dobili i upoznali nove prijatelje s kojima provode 0/24 sata na dan. Razmjena je započela u ponedjeljak, 3. prosinca, a danas razmjena završava što će sigurno svima teško pasti, ali gorički učenici se raduju onom danu kada će oni ići kod svojih prijatelja u Italiju ili Makedoniju.

Galerija slika

"Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole "Hribarovci" proslavili 35. rođendan škole