°C -2

Hrvatski dragovoljci na Matičinom četvrtku

14.03.2018.

Redakcija

Na 202. Matičinom četvrtku sutra će u ciklusu 'Hrvatski branitelji u Domovinskom ratu' biti predstavljena udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski Zagrebačke županije.

Riječ je o udruzi koja je osnovana u travnju 2000. godine, a čine ju redovni i pridruženi članovi koji provode cijeli niz projekata i aktivnosti te zasnivaju svoj rad kako s dragovoljcima, tako i s njihovim obiteljima.

O Udruzi će govoriti predsjednik Željko Cesarec, glavni tajnik Romano Jelak i tajnik podružnice Velika Gorica, Dimče Talevski.

-Kroz naše projekte nastojimo dragovoljce, branitelje što više uključiti u svakodnevni život, vodeći brigu o njihovom statusu-obiteljskom, stambenom i zdravstvenom, te ostvarivanju prava (Fond hrvatskih branitelja i članova obitelji, primjenama zakona o pravima hrvatskih branitelja, Zaklade hrvatskih branitelja)- priopćili su iz udruge.

Inače, redovnim članom Udruge može postati Dragovoljac iz Domovinskog rata koji se odazvao pozivu Domovine s oružjem u ruci u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992., te pripadnici  MUP-a, HOS-a, kao i Hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI) bez obzira na vrijeme stradavanja.

Pridruženim članom Udruge može postati Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je organizirano sudjelovao u obrani suvereniteta RH kao i stranci koji su sudjelovali u Domovinskom ratu kao pripadnici OSRH, a koji nemaju status Dragovoljca i koji prihvaćaju statut Udruge, a žele sudjelovati u aktivnostima Udruge.

Predstavljanje udruge održat će se u Muzeju Turopolja 15. ožujka s početkom u 19 sati, a u glazbenom dijelu nastupit će Ansambl Zlatne godine i VIS Dobre duše.