°C 6

„Hrvatski zet“ večeras u Galženici

17.05.2018.

Petar Brnada

Poznati “hrvatski zet”, Cody McClain Brown, rođeni Amerikanac i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, večeras će gostovati u knjižnici Galženica.

Brown je mnogim Hrvatima poznat po svojim komičnim knjigama „Propuh, papuče & punica“ i „Hrvatska uzvraća udarac“ u kojima na humorističan i zabavan način piše o sebi, svojoj obitelji, prijateljima i Hrvatima te adaptaciji na hrvatski način života kao i o kulturnim i drugim razlikama između Amerike i Hrvatske, razlikama u mentalitetu, hrvatskoj svakodnevici i kvaliteti života te prednostima i nedostatcima života u obje zemlje.

Ovaj vječito nasmijani Amerikanac dolazi iz Oklahome, a u svojim naslovima piše o svakodnevnim zgodama i nezgodama koje doživljava kao stranac koji je zbog ljubavi odlučio da Hrvatska postane njegov novi dom.

Iako se u početku osjećao usamljenim i zanemarenim i iako su mu nedostajali pravi prijatelji malo po malo Cody se ipak nekako uspio i zahvaljujući kćerkinim prijateljicama i igranjima u parku proširio je, a i dalje širi krug poznanstava i zbližava se s novim ljudima te sklapa nova prijateljstva.

No, kako i sam priznaje, i dalje mu poteškoće stvaraju beskrajna hrvatska birokracija, sveprisutni skepticizam, hrvatski jezik i potraga za adekvatnim stanom.

Razgovor i druženje s Codyjem odlična su prilika za sve oni koji bi željeli znati kako hrvatska svakodnevica izgleda u očima „vanjskog promatrača“ čija su tradicija, običaji i mentalitet gotovo u potpunoj suprotnostima s našima pa stoga večeras u 19 sati budite u Galženici i dobro se nasmijte dogodovštinama našeg hrvatskog zeta!

Foto: Gradska knjižnica Velika Gorica