°C 3

Izložba „Olupine“ u eko vrtiću Lojtrica

19.03.2018.

Redakcija

U sklopu obilježavanja Eko dana u dvorištu dječjeg vrtića Lojtrica u Velikoj Mlaki postavljena je izložba „Olupine“, autora Romea Ibriševića.

Riječ je o izložbi koja je danas poznata diljem Hrvatske i koja obuhvaća fotografije olupina s akcija čišćenja, a priliku da vide izložene radove ovog samoborskog fotografa Velikogoričani su imali prošle godine u parku dr. Franje Tuđmana.

Ibrišević je inače fotoreporter i novinar koji je svojim entuzijazmom, upornošću i angažmanom pokrenuo veliku akciju "Očistimo Hrvatsku od auto olupina“.

Ovaj Samoborac radio je u magazinu Auto-blic, pa je tako svake godine išao na svjetske sajmove automobila. Sa sajmom u Hrvatskoj 2004. godine, obilazeći velik dio Lijepe naše, primjetio je da postoji puno auto olupina, posebno na staroj cesti D1, pa je tako uredniku predložio jednu akciju čišćenja prirode od auto olupina.

Trinaest godina kasnije, izvučeno je više od 15 tisuća olupina automobila te danas više ni ne broje, a autor izložbe kaže da je za sve to zaslužan jedan veliki entuzijazam.

Vrtić Lojtrica je već četiri godine uključen u projekte Udruge Lijepa naša te roditelje i djecu podsjećaju na važnost brige za okoliš.

Eko dan obilježavaju 22. ožujka, a za tu je priliku od četvrtka postavljena upravo izložba Romea Ibriševića.

Na sam Eko dan otvorit će se izložba dječjih radova od recikliranog materijala eko tematike, a organizirano je i predavanje meteorologa Krunoslava Mikeca za javnost na temu "Što nam govori vrijeme?" te interaktivna radionica slikara Ante Baktera i djece - oslikavanje platna s auto olupinom.

Foto: Facebook Zelene stope