°C 0

Izradom jaslica čuvamo tradiciju i duh Božića

29.12.2017.

majai

Simbol Božića i božićnih blagdana od davnina su božićne jaslice. U ovo blagdansko vrijeme kad naše domove krase okićeni borovi i blagdanska dekoracija, i jaslice zauzimaju svoje mjesto. Ono je posebno i pomno odabrano u domu našeg sugrađanina Franje Peranića koji svake godine božićne jaslice sam ručno izrađuje.

Bez izrade velikih jaslica ispod bora, za Franju nema Božića. Tradiciju dužu od pedeset godina, a koju je započeo u rodnom Preku na otoku Ugljanu, nastavio je u svom domu u Velikoj Gorici gdje svake godine ručno izradi originalne jaslice. Tema je naravno uvijek ista, no svake je godine nastoji prikazati na drugačiji način, upotrijebiti što više mašte kako bi jaslice izgledale što stvarnije.Inspirira ga, kaže, upravo tradicija jer ovakve je jaslice počeo raditi još u svom djetinjstvu kada su njega i njegove prijatelje o izradi jaslica učili fratri.

-Skupilo bi se nas puno djece koji smo pohađali vjeronauk. Imali smo kalupe, gips i sami radili kipove za jaslice. Sve se to radilo mjesec dana prije Božića kako bi se stiglo. Fratri su bili voditelji koji su držali omladinu na okupu jer tada nije bilo kina, televizije, izrada jaslica nam je bila glavna zanimacija – prisjeća se Franjo Peranić.Sve što je tada naučio iz godine u godinu je nastavio primjenjivati, tako da je u njegovom domu svake godine nekoliko dana prije Božića sve puno materijala od kojeg izrađuje svoje jaslice. Materijal mu, kaže nam, stiže i iz samog Preka odakle se šalje drvo za konstrukciju, domaća mahovina i trava, kamenje i sve što je potrebno.-Ove godine je konstrukcija bila od dasaka, a površinski sam upotrijebio vreće od krumpira koje se skroje tako da pokriju svu površinu. Onda se napravi u jednu posudu gips, ali niti tvrdi niti prerijetki jer mora postići određenu gustoću. I tako se komad po komad slaže na već pripremljeno i modificira ga se. Sve ove planine, vrhovi sve to je pripremljeno. Stavi se gips i on po svojoj težini legne i daje efekt. Na kraju se završi sa sprejevima i poslože figurice – objašnjava Franjo.Da izradi takve jaslice potrebno mu je tri dana, mnogo truda i strpljenja, no sve se, kaže, isplati jer u tom stvaranju i okupljanju oko jaslica nalazi se pravi duh Božića.

-Bilo bi mi drago da takvih jaslica ima više po kućama jer to sigurno dočarava jedan pravi duh Božića i ono što bi trebao predstavljati Božić. Najlakše je staviti bor i samo neke kupljene jaslice tek toliko da budu, ove ipak imaju svoju dušu, tradiciju – kaže Franjo Peranić s nadom da će ovu obiteljsku tradiciju jednog dana nastaviti i njegova djeca.-Svake godine su moji sinovi Mario i Matej tu, pomažu mi i sa mnom slažu jaslice. Tako da se nadam da će tu tradiciju i nastaviti – rekao nam je Franjo Peranić.

(Maja Ivčić)

Galerija slika

Izradom jaslica čuvamo tradiciju i duh Božića Izradom jaslica čuvamo tradiciju i duh Božića Izradom jaslica čuvamo tradiciju i duh Božića Izradom jaslica čuvamo tradiciju i duh Božića Izradom jaslica čuvamo tradiciju i duh Božića Izradom jaslica čuvamo tradiciju i duh Božića Izradom jaslica čuvamo tradiciju i duh Božića Izradom jaslica čuvamo tradiciju i duh Božića Izradom jaslica čuvamo tradiciju i duh Božića Izradom jaslica čuvamo tradiciju i duh Božića Izradom jaslica čuvamo tradiciju i duh Božića Izradom jaslica čuvamo tradiciju i duh Božića Izradom jaslica čuvamo tradiciju i duh Božića Izradom jaslica čuvamo tradiciju i duh Božića