°C 28

J. Pavičić progovara o svojoj borbi protiv raka

13.09.2018.

Petar Brnada

Prvi rujanski književni susret u koji će se u Gradskoj knjižnici održati u srijedu, 19. rujna, donosi jednu temu i knjigu koja će biti važni svima koji se susreću sa sveprisutnom pošasti oboljenja od karcinoma dojke.

Riječ je o knjizi „Šest milimetara“ autorice Josipe Pavičić Berardini u kojoj ona hrabro i iskreno progovara o vlastitom iskustvu suočavanja s tom opakom bolešću u svojoj 35. godini – od otkrića prve kvržice preko tri operacije koje su u konačnici dovele i do mastektomije.

-Njezino iskustvo opisano u knjizi, u kojoj se ne libi iznijeti detalje svojih unutarnjih borbi, promjene u odnosu prema sebi i drugima, zaista je inspirativno i ako imate nekoga tko je u istoj ili sličnoj situaciji, ili se pak sami suočavate s rakom, Josipina životna priča i prije svega njezin pozitivan stav pomoći će vam da se nekako lakše suočite sa svim poteškoćama koji dolaze u paketu s ovakvom dijagnozom. Ne nosi knjiga uzalud podnaslov „Ispovijest o boli i pobjedi“ – autorici nije bilo lako iznijeti niti ovu bolest niti napisati ovu knjigu, ali Josipa Pavičić Berardini jedna je od onih koja se uspjela izvuci i na neki način „pobijediti“ bolest. Knjiga je namijenjena kao potpora svima koji se u svojim poteškoćama osjećaju isključenima i samima, svima onima koji ne trebaju sažaljenje, već nekoga tko će im reci da oni to mogu.

Josipa Pavičić Berardini ambasadorica je udruge Europa Donna - Europske koalicije protiv raka dojke- neovisne, neprofitne organizacije koja radi na podizanju svijesti žena Europe o raku dojke, promiče edukaciju, rano otkrivanje, optimalno liječenje, medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju, palijativnu skrb kao i na povećanju sredstava za istraživanje same bolesti. Dio prihoda od prodaje knjige „Šest milimetara“ namijenjen je radu udruge.

Provela je dva desetljeća karijere u tiskanim i TV medijima te objavila tri romana „Sara Santini“, „GL'amour“ i „Lopov moje mladosti“. Danas je voditeljica autogenog treninga, bavi se pisanjem, humanitarnim radom i pružanjem psihološke podrške.

Predstavljanje knjige u Gradskoj knjižnici Velike Gorice započet će u 19 sati.