°C 1

JANE nakon festivala folklora u Gruziji dočekao i plasman na Državnu smotru

17.07.2019.

Romana Šimek

Vokalno instrumentalni sastav Jane sudjelovao je nedavno na velikom međunarodnom festivalu folklora Kavkaz 2019. u organizaciji European association of folklore festivals te pod visokim pokroviteljstvom UNESCO-a.

Ove godine JANE su među mnogim festivalima folklora  odlučile otići u Gruziju, zemlju po mnogo čemu sličnu Hrvatskoj. Zemlju predivnih prirodnih ljepota, slične povijesti i prije svega prekrasnog i srdačnog naroda. Budući da su bile jedine predstavnice Hrvatske čast je bila tim veća.

Uz mnoge grupe iz različitih regija Gruzije, i ostalih zemalja Ukrajine, Latvije, Rusije, JANE su ostale zapažene po odličnoj vokalnoj izvedbi uz pratnju JANKIĆA, kostimima te vedrom duhu kojim su još jednom s ponosom predstavile svoj kraj Turopolje i cijelu Hrvatsku.

Festival se održavao u tri grada na obali Crnoga mora, Kobuletiju, Potiju i Batumiju. Uz brojne nastupe održane su i radionice folklora kao i prijemi kod gradonačelnika spomenutih gradova.

Ovaj festival nije bio natjecateljskog karaktera, ali i ove godine natjecanja neće mimoići JANE. Pri samom povratku s putovanja dočekala ih je sretna vijest da su plasirale na Državnu smotru zborova i malih vokalnih sastava, tako da najesen već kreću u pohod na novu medalju.

Na radionicama koje su održane za sve sudionike, učili smo tehnike tradicionalnog gruzijskog pjevanja. domaćini su rado slušali i naš način pjevanja, od klapskke pjesme pa do ojkanja u vrličkoj pjesmi.  

obzirom da su na festivalu sudjelovale plesne i zborske grupe, nije nam bilo strano učiti i plesne korake veopma zahtjevnog gruzijskog plesa, obzirom da su Jane sve folklorašice s godinama plesnog iskustva. 

Više fotografija s njihovog putovanja možete pogledati na njihovoj Facebook stranici