°C 3

Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima

24.04.2017.

ivana

Jurjevski krijesovi palili su i u Mraclinu, Kurilovcu, Gradićima i Donjoj Lomnici uz pjesmu folkloraša.

U petak, 21. travnja, KUD Mičevec organizirao je Jurjevske svečanosti na kojima su prikazali tradicionalne običaje povodom jurjeva kako se nekada obilježavalo, zatim prikaz borbe Turaka i Turopoljaca te pjesmu mladih članova KUD-a Mičevec.

-Nastojimo sačuvati izvornost izvođenja običaja t je cijeli prikaz rađen po zapisima gđa. Višnje Huzjak bivše ravnateljice muzeja Turopolje. Uz prikaz jurjevskih ophoda i svemo onome što je bilo karakteristično za Jurjevo, odlučili smo se i za jedno iznenađenje tj. prikaz povijesnog događaja iz 16. stoljeća kada je Kraljevina Hrvatska vodila rat s turskim osvajačima. To su bili manji sukobi, pri čemu se nisu uvijek sukobljavale vojske, nego se radilo u neprestanim osmanskim pljačkaško-paliteljskim upadima kojima je bio cilj zastrašivanje i demoraliziranje civilnog stanovništva-poručili su iz KUD-a Mičevec.

 

U subotu uvečer posjetili smo i Jurjevo u Kurilovcu u organizaciji Gradske četvrti i kurilovečkih udruga. Tamo su uz vjerojatno najveći krijes zapjevale Jane, Zlatne godine, FA Turopolje i Zlatni cifreki koji su izveli i igrokaz prema slikovnici o malom Turu.

Krijes su zapalili Jureki z Kurilovca kojima se pridružio i gradonačelnik Dražen Barišić kao gost, a sve su osiguravali i domaći vatrogasci.

Pjesma i tambure okupili su mještane Donje Lomnice u dvorištu kod vatrogasnog doma gdje se i ove godine palio krijes podsjećaju stihovima turopoljske pjesme na jurjevo kakvo je nekada bilo.

 

(foto: KUD Mičevec, VGdanas)

Galerija slika

Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima Jurjevski krijesovi u turopoljskim mjestima