°C 20

Knjiga koja upozorava na asimetrični rat

06.02.2017.

ivana

U Mičevcu je povod okupljanja proteklog petka bilo gostovanje admirala Damira Domazeta Loše koji je predstavio svoju knjigu – Hrvatska geopolitička strategija u 21. stoljeću ili "Hrvatsko njihalo". Promocija knjige održana je u organizaciji goričkog ogranka Matice hrvatske.

Nakon mnogih knjiga u kojima je autor pisao o događajima na ovim prostorima koji su obilježili našu nedavnu povijest primio se u koštac s pisanjem knjige koja je prije svega okrenuta budućnosti Hrvatske u 21. stoljeću.

Riječ je o materijalu sažetom na 400-stotinjak stranica u kojem je admiral Domazet Lošo jasno prezentirao i definirao hrvatske nacionalne interese. U knjizi autor progovara kako je Hrvatska, kao i Europa, cijelo vrijeme izložena asimetričnom ratu, ratu bez vojnika, bez bojišta, a u kojem se osvaja prostor i kroz koji se mijenja cijela paradigma, a Hrvatska nije osvijestila svoje interese jer nacionalna strategija nije donesena još od 2000. godine.

Osim analitike autor donosi viziju razvoja države kroz dostupne nacionalne interese i smjerove  kojima bi hrvatsko društvo trebalo ići. Kao najvažnijima, u knjizi su naglašeni resursi po kojima je Hrvatska  najbogatija, po izvorima vode u Europi i paralelno s klimatskim pojasom u kojem je smještena imamo neprocjenjivu vrijednosti što je zapravo nacionalni interes zbog kojeg čitavu Hrvatsku možemo proglasiti ekološkim dobrom. Domazet kroz knjigu govori i o energiji, komunikaciji koridora koji svi vode prema Hrvatskoj i koji moraju ostati u hrvatskom vlasništvu, inovacijama, diplomaciji, demografskoj obnovi...

Ova knjiga može biti orijentir čitaocu za procjenu sadašnjih i nadolazećih političkih struktura te u konačnici za odluku kome da u ruke prepusti vođenje Hrvatske.Važno je spoznati kako kreiranje unutarnje politike i njeno provođenje istovremeno definira i vanjsku politiku koja neminovno proizlazi iz nje.

(izvor: MO Mičevec)