°C 17

Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju

06.08.2018.

Petar Brnada

Na Odranskome polju u Veleševcu prošle je subote održano još jedno izdanje manifestacije „Kosci za kosce“  kojom Javna ustanova Zeleni prsten već desetu godinu za redom nastoji ukazati na važnost očuvanja livada košanica kao prirodnog staništa ptice kosac.

Jubilarno izdanje manifestacije na polju je unatoč žegi i suncu okupilo 34 natjecatelja u dvije kategorije te mnogo mladih koji su ostvarili izvrsne rezultate što dokazuje da rade s ručnom kosom, a ne samo s flaksericom.

Prilikom ocjenjivanja košnje gledao se čisti otkos, širina otkosa, lijepo slaganje plasta te čistoća brušenja kose. Svojom tehnikom košnje i umjetničkim dojmom žensku konkurenciju pomela je Suzana Panijan, inače aktivna članica KUD-a Veleševec, dok su u muškoj konkurenciji prva tri mjesta osvojili članovi Turopoljskog banderija Plemenite opčine turopoljske, a najbolji je bio Jurica Buković. Pobjednici su nagrađeni novim kosama, a ostali sudionici prigodno grabljama.

Kako je nekada izgledao odlazak u košnju ispričala je Anica Panijan, članica Etno Udruge Turopoljska Posavina.

-Kosci su na košnju kretali pjevajući rano ujutro, oko 4 sata, pa bi do doručka ili ručka, kako tko, pokosili i ral zemlje. Nakon toga su drugi dan na ruke okretali pokošeno da se osuši, pozubljali, kasnije pokupili i nakon toga se išlo jesti. Žene su od doma nosile hranu, obično je to bilo varivo s povrćem od mahuna, tikve ili poriluka, a tu i tamo bi se našli i žganci ili špek, ali rijetko jer je vladala oskudica-rekla je Anica.

Kako i sami ističu u Zelenom prstenu, glavni cilj im je očuvanje kosca, jedne od najugroženijih ptica Europe, koja je specifična po tome što se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa, a osim zarastanja livada, ugroženost za ovu vrstu predstavlja i prerana košnja, košnja brzom mehanizacijom te kružna košnja od ruba prema sredini polja.

Kosac je ptica nešto veća od prepelice, perje mu je tople smeđe boje, a noge duge i snažne. Ime je dobio po tome što svoju prisutnost mužjaci odaju noćnim pjevom ”kreks-kreks” koje podsjeća na zvuk brušenja kose i koji se za tihih noći čuje na udaljenosti i do jednog kilometra.

-Ove godine rezultati istraživanja pokazuju kako je na području Odranskog polja u Zagrebačkoj županiji zabilježen 41 pjevajući mužjak. Tim brojem možemo biti relativno zadovoljni, međutim u odnosu na to kako je to nekada bilo nam govori da se populacija smanjila za 50% pa čak i više. Nekada je na Odranskom polju gnijezdilo 5-10% ukupne hrvatske populacije. Jedna je od ciljnih vrsta očuvanja zbog kojih je područje Turopolja i Odranskog polja proglašeno dijelom europske ekološke mreže Natura 2000.- istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Manifestaciju su zajedničkim snagama organizirali Javna Ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, KUD Veleševec, KUD Posavec Dubrovčak Lijevi i Topolje, lovačko društvo ”Patka” Orle, Plemenita opčina turopoljska, Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac i udruge uzgajivača hrvatskog posavca s područja Zagrebačke županije.

-I ova jubilarna 10-a godina održavanja protekla je u pozitivnom ozračju uz puno smijeha, pjesme i plesa te još jednom spojila ljubitelje prirode, tradicije i običaja na livadi Odranskog polja, koje su i kosci pjevom pozdravili do sljedeće, 11. manifestacije “Kosci za kosce”- kazali su iz Zelenog prstena.

Foto: Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije

Galerija slika

Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju Kosci za kosce: Plemenitaši „pokosili“ konkurenciju