°C 9

Kroz ruke Goričana prošlo 250 tisuća knjiga

12.01.2017.

Nefertum IT

Protekla godina u Gradskoj knjižnici nije bila tipična godina. U slavljeničkoj godini u kojoj je obilježeno 130 godina od prve čitaonice u Velikoj Gorici, djelatnici Knjižnice napravili su opsežnu reviziju knjižnog fonda u sva tri odjela. Iako su odjeli bili zatvarani na duže vrijeme, knjižnica je dobila više od 200 novih članova, a posuđivano je, vraćeno i produženo gotovo 250 tisuća knjiga.

Velik broj posudbi knjiga, velik broj raznih događanja i prošle su godine obogatili kulturni život našeg grada. Uz to, u Gradskoj knjižnici bilo je i više razloga za slavlje.

- Obilježavali smo kroz cijelu godinu lijepi jubilej 130 godina od prve čitaonice takoreći radno uz razne akcije. Zatim samostalni Dječji odjel obilježio je 10 godina rada i tom prigodom organizirali smo okrugli stol za stručne suradnike, dječje knjižničare iz Zagreba i Zagrebačke županije i prezentirali smo naš desetogodišnji rad na koji smo jako ponosni. Ono što volim istaknuti je da smo imali tu čast da ugostimo takoreći knjižničarsku elitu. Naime, Zagreb je bio domaćin IFLA-ine komisije za narodne knjižnice i jedan dan su posjetili Veliku Goricu, pokazali smo im znamenitosti i u našoj knjižnici smo prezentirali naš rad. U toj komisiji bili su najeminentniji knjižničari iz Belgije, Njemačke, Japana, Novog Zelanda i oni su izrazili divljenje s onime što mi radimo u lokalnoj zajednici sa skromnim sredstvima i u malim prostorima naspram njihovih-rekla nam je ravnateljica Gradske knjižnice Katja Matković Mikulčić.Do kraja siječnja promocija monografija

Jubilarnu godinu i sav dosadašnji rad kroz 130 godina od prve čitaonice uskoro će biti pretočeno i u zasebnu knjigu, odnosno monografiju.

- Protekla godina, ali i sav dosadašnji rad bit će uskoro okrunjen monografijom o djelovanju Gradske knjižnice u proteklih 130 godina. Monografija je već u tisku i krajem siječnja vjerujemo da će biti njena promocija-dodaje ravnateljica Matković-Mikulčić.

Kao što smo na početku naglasili prošla godina u Knjižnici je bila i u znaku revizije knjižnog fonda koji je inače najbogatiji u cijeloj Zagrebačkoj županiji.

- Kroz reviziju je prošlo 130 tisuća svezaka knjiga. Lani smo uspjeli riješiti kvalitetan depo na kojem je pohranjena zastarjela, iščitana ili prekomjerna knjižna građa i slično. Nakon usklađenih vrijednosti i stanja knjiga knjižni fond sada broji 117 289 svezaka. Zbog revizije naše knjižnice su bile zatvorene, Dječji odjel nije radio mjesec dana, Područna knjižnica Galženica bila je zatvorena tri mjeseca i onda je dva mjeseca bio zatvoren Središnji odjel. Završivši reviziju sada smo mirni barem 10 godina- dodaje ravnateljica.Unatoč što su odjeli bili zatvoreni građani su i dalje mogli posuđivati knjige u drugim objektima s istom iskaznicom.

- Ljudi imaju svoje navike i to se osjetilo, ali zanemarivo je to, jer je statistika u knjižnici nešto manja u usporedbi kada knjižnica radi svih 12 mjeseci u godini redovno. Na promociji knjige i čitanja smo imali 100-tinjak akcija u našim odjelima ili u prostorijama POUVG-a ili Kluba 100 dok je bila revizija. Ljude smo zadržali na okupu, nabavljali smo i novu knjižnu građu, sredstva su nam smanjena za nabavu knjiga, ali još uvijek možemo reći da smo zadovoljni, manje je primjerka knjiga, ali pratimo svu izdavačku produkciju-kaže ravnateljica.

Svaki peti stanovnik Velike Gorice član je Gradske knjižnice

Na Dan Gradske knjižnice 3. ožujka obično se građani koji ranije nisu bili članovi mogu besplatno upisati u knjižnicu, a lani je na taj dan čak 170 građana iskoristilo tu mogućnost. U Mjesecu hrvatske knjige besplatan upis nudi se prvašićima što je, kaže ravnateljica također polučilo dobar rezultat.


 
S 31. prosincem 2016. Knjižnica je zabilježila 11.021 korisnika, a tijekom prošle godine nabavili su i 5.553 primjeraka knjiga.

-Unatoč zatvaranju odjela tijekom revizije cirkulacija građe u knjižnici je bila 240.930 knjiga koje su posuđivane, vraćene, produžene...Možemo time biti zadovoljni, uvijek se može bolje i više, i uvijek pozivamo ljude da postanu naši članovi. Godišnja članarina iznosi 50 kn, to su dva-tri časopisa koja ćete kupiti, a ovdje za taj iznos posuđujete knjige cijele godine, pročitate sav dnevni tisak, možete učiti i besplatno prisustvovati svim našim događanjima-naglasila je ravnateljica Matković-Mikulčić.