°C 4

Ladanje se vratilo u kuriju Modić -Bedeković

13.06.2017.

ivana

Dame u krionolinama, kmetovi u nošnjama, predmeti iz prošlosti, gospojski plesovi, domaća hrana-sve je to na jednom mjestu objedinilo Ladanje u kuriji Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici na kojem su mali i veliki građani mogli uživati protekle subote.

-Ideja je potekla od toga da je sami objekt kurije s ovim imanjem kao stvoren za ovakvu manifestaciju ,puno je novaca uloženo u obnovu ovog objekta, puno truda vlasnika i Grada Velike Gorice kroz dogovor, sporazum da Muzej Turopolja preuzme brigu o objektu i logično je bilo popularizirati ga kroz neku manifestaciju. Odlučili smo to povezati s datumom gradnje 15. 6. 1806. godine i to smo vezali na prvi vikend prije tog datuma i planiramo tradicionalno održavati manifestaciju u to vrijeme svake godine- rekla nam je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić dok su kroz dvorište kurije prolazile dame u krinolinama i gospoda u frakovima.

Bili su to članovi KUD-a Mičevec koji su na Ladanju dočarali "Gospojsko Turopolje" plesovima, glazbom i druženjem u vrtu kurije.

-Tim građanskim segmentom najviše se bavi KUD Mičevec svojim programom "Gospojsko Turopolje" gdje prikazuje glazbeni i dramski program te plesove visokog plemstva. Dodali smo svemu likovne radionice i izrade nakita, spojili s ovim fenomenalnom interjerom objekta i mislim da smo dobili kvalitetnu manifestaciju - dodala je ravnateljica Biškupić.

Čajanka u krinolini dopala se gospođi Veri Caganić koja je u subotu bila jedna od dama iz visokog društva.

-Jako lijepo i ugodno se osjećam u krinolini. Pokazujemo dio života kakav je nekad bio, to su bili malo vrlejši ljudi kakvi su živjeli u ovoj kuriji, oni su se lijepo šetali i uživali jer su drugi za njih delali, a drugi su bili kakti kmeti. Gospoda su imali domjenke na kojima bi se lijepo obukli kao mi danas- rekla nam je Vera Caganić iz KUD-a Mičevec.

Kao što je pojasnila ravnateljica Muzeja sama kurija je bila upravo ladanjska kuća visokog plemstva, ali jako je dobro kroz povijest koreospondirala s lokalnim stanovništvom, odnosno etno kulturom lokalnog stanovništva kojeg dan danas održava KUD Nova zora koji je također pridonio ovoj manifestaciji pjesmom, domaćim kolačima, narodnim nošnjama, prikazom radova iz seoske svakodnevice...

-Nekad su žene ovako tkale platno, prerađivale lan i od njega radile suknje i rubače, i ovako s kamenom su uređivale falde, nije se imalo kako drugačije peglati, a tada su ovakvi nabore bili moderni i to je zahtjevalo puno vremena, a radilo se između drugih poslova- rekla nam je Stanka Smolković iz KUD-a Nova zora, koja iako nije Lomničanka,  njeguje etno baštinu ovog kraja jer se udala u Lomnicu prije više od pedeset godina.

Uživanje u ladanjskom vrtu, istražujući unutrašnjost kurije, slušajući ljubavna psima između Augusta Šenoe i njegove Slavice, izrađujući lepeze, nakit ili crtajući motive iz Turopolja, vozeći se u kočiji ili plešući s gospodom u frakovima i krinolinama posjetitelji, mali i veliki, mogli su se zabaviti na pravom ladanju koje je na tren vratilo satove unatrag.

Više fotografija pogledajte u GALERIJI.