°C 17

Lomničanec uveo djecu u svijet ilustracija

18.10.2018.

Petar Brnada

U sklopu Turbooksa-malog književnog festivala koji se u Gradskoj knjižnici održava povodom Mjeseca hrvatske knjige, učenici trećih razreda osnovnih škola u srijedu su sudjelovali na zanimljivoj radionici stripa kroz koju ih je vodio ilustrator Danijel Deverić.

Djeca su prvo pozorno slušala i upijala Danijelove riječi kojima ih je uvodio u zanimljivi svijet ilustracije, a nakon toga su im po grupama podijeljeni određeni tekstovi scena iz priče koje su potom crtali na papiru.

Zadatak se svidio svima te su se oduševljenjem primili olovaka, bojica i flomastera, a među sobom su prethodno dogovorili tko će što crtati i tko je zadužen za pojedini dio.

-Nakon što su se vratili doma u svoj stan, ušli su u dnevni boravak. Otac je skinuo sako i upitao sina:  Kako ti se svidio izlet? –Bilo je jako dobro- odgovorio je sin. A jesi li vidio kako ljudi mogu biti siromašni- nastavio je otac. Jesam- rekao je sin. I što si naučio?- nije odustajao otac. Vidio sam da mi imamo samo jednog malog psa, a oni četiri. Vidio sam kako na selu imaju prekrasan i čisti potok koji žubori i nema kraja, a mi mali bazen koji se prostire samo do polovice dvorišta. Oni dišu čisti i svježi zrak, a mi ovdje u gradu udišemo puno smoga. Mi imamo uvozne svjetiljke u vrtu, a oni imaju zvjezdano nebo. Mi imamo vidik do ograde, a oni imaju čitavo obzorje i cijele planine- kazao je sin.

Upravo opisanu scenu pokušavaju ilustrirati blizanke Lorena i Magdalena te njihove prijateljice Helena i Antonija.

-Naša je tema treća scena gdje se vraćaju doma i razgovaraju otac i sin. Uspjet ćemo to napraviti- govore nam cure i otkrivaju da im se ilustriranje čini jako zabavnim.

Tik do njihovog stola nalazi se „muška“ grupa u kojoj su Luka, Sven, Gabrijel, Borna te još jedan Luka, a također imaju poseban zadatak.

-Crtamo kako čovjek sjedi u fotelji i kako će ga ispitivati. Malo je teško, ali mislimo da ćemo uspjeti- pojašnjavaju nam dečki.

Voditelj radionice, Danijel Deverić koji dolazi iz Donje Lomnice, ilustriranjem se počeo baviti još od malih nogu, kada je bio dobi baš kao djeca koje danas uči ilustraciji.  

-Ljubav prema ilustraciji javila se od samih početaka. Još dok sam bio dijete stalno sam nešto crtao i stalno sam imao olovku u ruci i olovka je moj najdraži alat. S olovkom najčešće crtam. Onda sam počeo raditi i s bojama i radio slike, a ne samo crteže, pa se onda razvila baš ljubav prema ilustracijama. Onda je sve više i više autora koji su radili nekakve knjige i slikovnice dolazilo do mojih kontakata i htjeli su da im ilustriram pa smo onda krenuli s ugovorima- rekao nam je Danijel dodavši da je do danas ilustrirao više desetaka knjiga i slikovnica.

Kako dalje kaže, njegovo područje su portret i karikature, a najviše voli crtati pjevače, poznate osobe i svece.

Danas je s djecom prošao kroz kratko i pojednostavljeno predavanje o ilustracijama te ih poučio osnovama te vrijedne vještine.

-Djeci kažem da je ilustracija likovni prikaz onoga što u tekstu piše. Znači ilustracija čini tekst vizualnim, da čovjeku prikaže vjerno ono što se u tekstu opisuje. Ilustrator je ona osoba koja crta te ilustracije i mora pridavati veliku pažnju nekim detaljima i osobito likovima koji se opisuju u toj priči- kazao je Danijel.

Uz njega je u radionici sudjelovala i knjižničarka Pamela Sever koja je još jednom pozvala roditelje koji imaju djecu prvim razredima osnovnih škola da ih besplatno upišu u Gradsku knjižnicu.

-Pozivam, dakle, sve naše prvašiće da se dođu besplatno učlaniti u Gradsku knjižnicu Velika Gorica na Dječji odjel. To je manifestacija koju godinama održavamo i želimo ih naučiti da cijene i vole knjigu- poručila je Sever.

Galerija slika

Lomničanec uveo djecu u svijet ilustracija Lomničanec uveo djecu u svijet ilustracija Lomničanec uveo djecu u svijet ilustracija Lomničanec uveo djecu u svijet ilustracija Lomničanec uveo djecu u svijet ilustracija Lomničanec uveo djecu u svijet ilustracija Lomničanec uveo djecu u svijet ilustracija Lomničanec uveo djecu u svijet ilustracija Lomničanec uveo djecu u svijet ilustracija Lomničanec uveo djecu u svijet ilustracija Lomničanec uveo djecu u svijet ilustracija Lomničanec uveo djecu u svijet ilustracija Lomničanec uveo djecu u svijet ilustracija Lomničanec uveo djecu u svijet ilustracija Lomničanec uveo djecu u svijet ilustracija