°C 5

Lomničani gostuju u Slovačkoj

24.11.2016.

Nefertum IT

Na manifestaciji "Hrvatski dan" u Devinskom Novom Selu u Slovačkoj ovog vikenda zapjevat će i zaplesati članovi KUD-a Nova zora iz Donje Lomnice.
 
-KUD „Nova Zora“ će se na spomenutoj manifestaciji u subotu 26. studenoga  predstaviti s dvije koreografije zahvaljujući kojima smo na ovogodišnjoj Državnoj smotri koreografiranog folklora u Čakovcu krajem listopada, osvojili drugo mjesto. Prva je izvorni prikaz svadbenih običaja iz Donje Lomnice pod nazivom „Lomički svati“ u kojoj se izvodi i jedna muška pjesma stilom ojkanja odnosno „pjevanja po junački“. Napominjemo kako je  ovaj  način izvođenja pjesama upisan na svjetskoj listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, što ponosno ističemo-poručila je Zlatica Krznarić iz KUD-a Nova zora.

Druga koreografija s kojom Lomničani nastupaju također je izvedena na ovogdišnjoj Državnoj smotri koreografiranog folklora, pod nazivom „Ajd za milim ajd za dragim“.

-Obje koreografije, koje su postigle veoma zapažen uspjeh, potpisuje gospodin Krunoslav Šokac. Osim ove dvije koreografije otpjevati ćemo i nekoliko starih pjesama iz Lomničkog kraja-dodaje Krznarić.

U nedjelju, 27. studenoga, u crkvi Svetog Duha  Nova zora će uz pratnju orguljaša i tamburaša i naših domaćina animirati svetu misu prve nedjelje došašća, a za tu priliku i sama misa će se služiti na hrvatskom jeziku.