°C 23

Mariachi u Gorici? Si señor!

17.06.2017.

ivana

Kišovito vrijeme primoralo je organizatore da najiščekivaniji koncert ovogodišnjeg VG Brass festivala naposljetku organiziraju u zatvorenom prostoru dvorane Gorica, no to nije umanjilo žar hrvatskih mariachija i užitak publike koja ih je pratila od prvih do zadnjih taktova.

Sinoćnji koncert Los Caballerosa rastjerao je oblake nad Goricom, ali nažalost prekasno da bi se koncert održao na otvorenom jer je po drugi puta organizatorima planove omela kiša. No, druge mane nije bilo, mariachi sastav publika je slušala s guštom bilo da se radilo o "Adeliti", pjesmi iz doba Meksičke revolucije, ili još starije pjesme poput "Cielito lindo" koja je postala popularna krajem 19. stoljeća, a danas ju znaju ljubitelji meksičke glazbe širom svijeta.

-Nažalost ponovilo se opet da nas je vrijeme razočaralo malo, pa smo i danas bili primorani održati koncert u dvorani, jako nam je žao jer je ovo koncert koji je trebao biti na otvorenom jer se pokazalo da je bolje vani, malo smo se pribojavali slabog odaziva zbog produženog vikenda i kiše, ali jako nam je laknulo kada smo vidjeli punu dvoranu, čak su ljudi stajali da bi poslušali koncert-rekla je Barbara Grđan-Odrčić, ravnateljica POUVG-a.Odluka da se mariachi bend dovede u Goricu pala je još prošle godine, a sudeći po pljesku publike, bio je to pun pogodak da čujemo nešto novo u našem gradu.

-Ovo je način približavanja VG brass festivala široj publici, da to nije samo ozbiljna teška glazba, da nisu samo trube, već to može biti i u ovakvom obliku. Već lani smo počeli s razmišljanjima što ponuditi Goričanima nakon izleta koji su više publicistički i tako smo se odlučili za ovaj sastav koji godinama djeluju u Hrvatskoj, a opet izvodi glazbu koja nije toliko specifična ovdje i nije se dugo izvodila u Gorici, i oni su nam bili sastav idealan za završetak Brassa-dodala je Grđan-Odrčić.

Kroz autentični repertoar meksičkih pjesama publiku je vodilo više solista iz sastava, a simbioza puhača, violina i gitara natjerala je pojedince da se ljuljaju u ritmu mariachi glazbe. Nedostajalo je samo mjesta za zaplesati, pa je to uspjelo samo nekolicini mališana koji su uživali u dvorani u veseloj glazbi.Umjetnički voditelj VG Brassa istaknuo je zašto ga posebno veseli što može Los Caballerose pozdraviti u Velikoj Gorici.

-Posebno me veseli što sam s nekima od njih dijelio školske klupe, orkestar mladih, posebno je veselje kad nešto organizirate, radite i kad možete ugostiti umjetnike koji su se probili u svijetu glazbe-rekao je Tomislav Špoljar, umjetnički voditelj VG Brass festival, a mi se možemo nadat da će se ovakav koncert ponovno održati u Gorici, tko zna, možda drugi put zaplešemo s mariachijima na otvorenom.