°C 7

Matematički četverac: Srebro za "Habdelić"

17.05.2018.

Petar Brnada

Na izletištu Ključić brdo u ponedjeljak je održan završni krug trećeg „Matematičkog četverca“.

Organizator ovogodišnjeg natjecanja bila je Osnovna škola Nikole Hribara, a na završni krug natjecanja pozvano je trinaest najuspješnijih ekipa prvog kruga natjecanja koje je održano 10. ožujka u isto toliko osnovnih škola Zagrebačke županije na kojem je sudjelovalo ukupno 186 ekipa.

Natjecanje je održano u dvije kategorije: MINI četverac, za učenike 5. i 6. razreda, te MAXI četverac, za učenike 7. i 8. razreda, a svaka je ekipa, u određenoj kategoriji, sačinjena od četiri člana pod vodstvom učitelja mentora.

Najuspješnija ekipa našeg grada u kategoriji MINI bila je „Mali Jure 1“ u sastavu Luka Cundeković, Tomo Hranilović, Matko Vuksanović i Karla Đurašin, mentora Biserke Zubek-Kovačević i Gorana Stajčića iz OŠ Jurja Habdelića koja je osvojila drugo mjesto i srebrnu medalju, a u kategoriji MAXI ekipa pod imenom „Anđeli“ čiji su članovi Ines Borić, Fran Babić, Vanja Čirjak i Dario Anđel, a mentorica Josipe Smrekar iz OŠ Eugena Kumičića.

Cijela organizacija natjecanja volonterskog je tipa te se temelji na entuzijazmu i pozitivnoj energiji organizatora, voditelja Županijskih stručnih vijeća učitelja matematike Maje Karlo, Ivana Jukića i Marjane Kuliš, i učitelja koji marljivo pripremaju ekipe za natjecanje.

Kako kažu organizatori, osnovni ciljevi natjecanja su popularizacija matematike, pružanje dodatnih mogućnosti mladim matematičarima i sklapanje novih prijateljstava, kako među učenicima, tako i među učiteljima.

-Organizatori natjecanja zahvaljuju se sponzorima; Zagrebačkoj županiji, Drogerie marktu, izdavačkim kućama Školskoj knjizi, Alfi i Profilu, Hrvatskom matematičkom društvu te tvrtkama Microteam i Naturalis kao i svima koji su podržali natjecanje na bilo koji način. Veliku zahvalu upućujemo i kolegama koji su uložili svoje slobodno vrijeme kako bi izradili zadatke za natjecanje. Najviše zahvaljujemo natjecateljima i njihovim mentorima koji su samo natjecanje i ove godine učinili posebnim- poručili su.