°C -2

Matičin četvrtak u znaku monografije o Turopoljskom lugu

31.01.2018.

Ivana Crnković

Prvi ovogodišnji Matičin četvrtak u Muzeju Turopolja donosi predstavljanje monografije "Magna silva: Turopoljski lug". Promocija knjige održat će se s početkom u 19 sati prvog dana veljače.

Monografiju će predstaviti i o njoj govoriti sami autori, Aleksandar Božić i Barica Sakoman Božić.

Magna silva (Turopoljski lug) monografija je o šumi koja je neraskidivo vezana za povijest Turopolja i Plemenite opčine turopoljske. U knjizi na 370 stranica opisuje se povijest Turopoljskog luga, njegova rasprostranjenost, veličina i značaj za Turopolje još od rodovskih zajednica. U knjizi se također raščlanjuje povijest pragoveda tur i odnos s europskim bizonom koji se u Poljskoj, u kojoj je očuvan, naziva „žubr“.

U knjizi je također predstavljen jedan od najstarijih običaja tzv. Žirenje, zatim zaboravljene legende o mogutima te priča o starom tzv. Turskom ili frajličinom hrastu. Sažeci svih poglavlja prevedeni su na engleski i njemački jezik.

Navedene su i najznačajnije zaštićene i ugrožene vrste biljaka i životinja u Turopolju. Posebni značaj monografiji daje petstotinjak fotografija kojima su većinom autori Barica Sakoman Božić i Aleksandar Božić te fotografije Glasnika Turopolja.

U glazbenom dijelu promocije nastupit će Ansambl Zlatne godine, a pjesmu "Molitva šume" recitirat će Luna Fabijanić.