°C 0

Mediteranska večer uz Stjepu Martinovića

19.04.2017.

Matica hrvatska Ogranak Velika Gorica ovog četvrtka, 20. travnja, počinje novi ciklus pod nazivom "Mediteranska večer". Na prvoj večeri gost će biti Stjepo Martinović, a susret počinje u 19 sati u Muzeju Turopolja.

Stjepo Martinović predstavit će se upravo objavljenom zbirkom priča Zrno papra u mortadeli te ranijim romanima, prijevodima, svojim šansonama i baladama i pjesmama mediteranskih autora bliskih njegovu senzibilitetu i tematskom rasponu… od Portugalaca i Španjolaca, do Francuza, Talijana i Grka.

Autor je rođen u arkadijskim Konavlima, odrastao u Cavtatu – kraju dodirnutom ilirskom, grčkom, rimskom, bizantskom kulturom i baštinom Dubrovačke Republike, u podneblju nadasve odnjihanim morem – Stjepo Martinović utkao je u svoj opus jeku legende, val i miris mitske pra-vode, sunca i stijenja, vjetra i galeba, makije i lozja, ribarskih mreža i cvijeća u pitaru.
 
Nakon uspješne novinarske karijere, 2009. odao se beletristici: dosad je napisao deset romana (jedan je u fazi grafičke pripreme, a još tri čekaju objavljivanje), pet kolekcija priča, te dvadesetak njih za natječaje u Hrvatskoj i susjednim zemljama, na kojima se uspješno potvrdio kao autor i ubrao barem po jednu nagradu godišnje, od „Slavića“, Broda priča i „Frana Galovića“ do „Turopoljske poculice“, Festivala fantastične književnosti REFESTICON, natječaja varaždinskog Muzeja anđela…