°C 18

Moja polovica Mjeseca-novi roman za mlade

06.04.2017.

ivana

Velikogorička književnica Sonja Smolec ovih dana objavila je knjigu na kojoj je radila zajedno s književnicom Ljiljanom Jelaskom iz Petrinje, izmeđuostalog dobitnicom nagrade Albatros 2013. Dvije autorice koje iza sebe već imaju romane za mlade napisale su roman socijalne tematike o životu u disfunkcionalnoj obitelji, opasnostima i prednostima moderne tehnologije i društvenih mreža koji je posvećen mladima.

Knjiga je izašla u nakladi Boković iz Splita, a nosi naziv „Moja polovica Mjeseca“ i uskoro će se naći na policama knjižara i knjižnica. Autorice se zahvaljuju djelatniku Kriminalističke policije Sisačko-moslavačke županije Zlatku Zebiću i dr. med. Suzani Fabijanić, spec. školske medicine, Odjel za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti pri Zavodu za javno zdravlje Sisačko-moslavačke županije koji su im pomogli u stvaranju ovog novog djela.

A ako vas zanima o čemu je riječ, pročitajte sinopsis knjige:

Obitelj poznatog hrvatskog glazbenika i dirigenta, nakon godina uspješnog gostovanja diljem Europe, vraća se u Hrvatsku i u Zagreb, u svoj dom. S njima dolaze i njihova djeca tinejdžeri, Melita i Goran, koji su se rodili u Londonu, a školovanje nastavili u onim gradovima Europe gdje je njihov otac u to vrijeme boravio kao gostujući dirigent i predavač. Dok se Melita relativno lako prilagođava novoj sredini, za Gorana to postaje noćna mora. On je u Berlinu ostavio svoju simpatiju i sve prijatelje s kojima je bio vezan. Za njega je tamo bio dom. Doznajemo kako se iza, na prvi pogled, savršene i uspješne obitelji, krije disfunkcionalna sredina u kojoj su djeca odrastala.

Goran putem Facebook-a upoznaje osobu imenom Boris Bo, s kojim postane on-line prijatelj. Njemu povjerava sve svoje probleme, a kad doznaje da uskoro putuje u Njemačku, pokušava ga nagovoriti da i njega povede sa sobom. No, naizgled prijateljsko putovanje pretvara se u nešto sasvim drugo. Goran je otet i u neljudskim uvjetima, s još nekoliko djece i mladih, smješten u podrumske prostorije neke zgrade u Berlinu. Ostaje bez gotovo sve svoje odjeće, ruksaka s prtljagom, dokumenata, mobitela i sestrinog srebrnog lančića s privjeskom oblika polovice Mjeseca. Boris Bo postaje druga osoba. Goran shvaća što se desilo ali ne zna kako se iz toga izvući. Prisiljen je, gotovo svakodnevno, za svoje otmičare raznositi sumnjive paketiće...

Za otmičare radi i mladi narkoman Laki. Koju će on ulogu odigrati u Goranovom oslobađanju?  Što će Goran riskirati kako bi roditelje obavijestio gdje se nalazi?

U potragu za njim, misleći da zna gdje se nalazi, kreće njegova sestra Melita. Njoj se pridružuje njen prijatelj Damir.