°C 5

Naše sugrađanke i ono na što su ponosne

23.01.2017.

Nefertum IT

U petak, 20. siječnja, u Gradskoj knjižnici Velika Gorica održano je predstavljanje knjige „Na ovo sam baš ponosna“. Riječ je o jedinstvenom projektu proizašlom iz zamisli urednice, Velikogoričanke Olge Štajdohar Pađen, koja je u knjizi uspjela okupiti životne priče čak šezdeset dviju autorica.

Sve je započelo pitanjem "Na što si zaista ponosna?", a da to ne uključuje ono što se objektivno smatra uspjehom – karijeru i djecu. I iako su autorice sve redom uspješne poslovne žene iz samog vrha svojih profesija – poduzetnice, menadžerice, doktorice znanosti – priče koje donose u knjizi govore prije svega o njihovim osobnim iskustvima u situacijama kada su morale donijeti ključne životne odluke i kada su prije svega odlučivale ne razumom, nego srcem.

Voditeljica večeri bila je Višnja Komnenić, također Velikogoričanka, koja je predstavila ostale autorice, a njih se na predstavljanju u knjižnici okupio popriličan broj – njih čak četrnaest – a prisutni su imali priliku čuti ponešto o njihovim fascinantnim životnim pričama.

ponosnena3.jpg

Urednica Olga Štajdohar Pađen navela je riječi pisca i književnog kritičara Renata Baretića kojima svim autoricama čestita na hrabrosti da se pred čitatelje iznese ono najintimnije. Predstavila se i Ana Fostač Krilčić, koja je uz uspješnu poslovnu karijeru ostvarila i svoj san te postala pjesnikinjom sa nekoliko objavljenih zbirki poezije, a zastupljena je i u Antologiji suvremenog velikogoričkog pjesništva. Gordana Frgačić osim priče iz svoje zbirke predstavila je i svoj prvi roman „Sezonka“. Dok nam čita dijelove iz tog, tek objavljenog romana, otkriva nam da je novi – već u nastajanju. Tatjana Račić Žlibar autorica je čije su čak dvije priče ušle u antologiju „Na ovo sam baš ponosna“.

ponosnena4.jpg

Tonća Ćaleta Prolić strastvena je planinarka, a to joj je iskustvo omogućilo, prema njezinim vlastitim riječima, novu, realniju, perspektivu u životu – a kako i ne bi kad su je njezine planinarske staze odvele čak do vrhunaca Himalaje! Mladenka Crneković piše i dijalektalnu poeziju na specifičnom narječju sela Lobor te je vrhunska interpretatorica vlastitih pjesama. Sanja Kalambura profesorica je na Veleučilištu Velika Gorica te je izjavila da iako nije iz Velike Gorice, već se pomalo osjeća našom sugrađankom. Osim što predaje i piše, svake godine sudjeluje u organizaciji velikogoričkog Dana mimoza s ciljem osvještavanja opasnosti i prevencije od bolesti raka vrata maternice. Na kraju se predstavila i sama voditeljica Višnja Komnenić koja je cijeli susret vodila u neobaveznoj i opuštenoj maniri i omogućila nam svima ugodno, pozitivno i duhovito žensko druženje sa zaista fascinantnim ženama.

ponosnena1.jpg

 Njihove priče okupljene u knjizi „Na ovo sam baš ponosna“ ostaju kao trajna inspiracija svima koji, čitajući ih, osjete potrebu riješiti i neke svoje životne probleme.
 
Predstavljanje su glazbom uljepšale djevojke iz tria Forte fortissimo koje su izvele dvije skladbe, među kojima i pjesmu „Love yourself“ Justina Biebera s kojom su prošle godine pobijedile na natječaju radija Antena Zagreb „Stop maltretiranju“, zbog čega im je i voditeljica zaželjela dobrodošlicu u krug – ponosnih žena!

Ivana Grubačević

ponosnena2.jpg
(foto: Gradska knjižnica Velika Gorica)