°C 18

Naučite sve o tajnom jeziku tekstila i izradi turopoljske podgutnice

26.09.2018.

Petar Brnada

U manifestaciji Dana europske baštine u Velikoj Gorici i ove godine sudjeluje naša Gradska knjižnica u čijim će se prostorijama u četvrtak održati tri vrlo zanimljiva događanja koja obrađuju temu tekstila.

Program će otvoriti predavanje pod nazivom „Tajni jezik tekstila“ koje je na rasporedu u 12 sati, a održat će ga Katarina Bušić, viša kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu. Bit će to prilika da saznate koje sve poruke u sebi sadrži odjeća koju nosimo ili ona koju su nosili naši preci, kako je ta odjeća nastajala i koje značenje ima danas te kako se odjećom, i nekad i sad, označavaju značajne životne prekretnice.

U Dječjem odjelu s početkom u 13 sati održat će se radionica za djecu na kojoj će se moći naučiti izraditi, odnosno sašiti i ukrasiti turopoljsku podgutnicu, tradicionalni muški ukras oko vrata i preteču današnje kravate.

I naposljetku, u sklopu prvog ovojesenskog Četrtog četrteka održat će se i radionica razmjene vještina koju će voditi Etno udruga Kurilovec, a započet će u 18 sati u Središnjem odjelu za odrasle.

Radionica će obuhvatiti izradu grbeža – najstarijeg tradicionalnog veza Turopolja pa će tako sudionici raditi s iglom i koncem i domaćim grubo tkanim platnom, nekada najčešćim dostupnim materijalom, koji će naučiti ukrasiti starinskim vezom.

-Ovogodišnja manifestacija Dani europske baštine, koja se tradicionalno odigrava u rujnu u organizaciji Grada Velike Gorice, ima iznimno zanimljivu i poticajnu temu – tekstil. Na koje sve načine komuniciramo putem odjeće, kako se pojam značenja detalja nošnje mijenjao tijekom vremena kroz povijest, sve do danas kada elemente tradicijske odjeće cesto nalazimo na suvremenim modnim komadima – o tome će biti riječi na svim akcijama obuhvaćenima ovogodišnjom manifestacijom- rekli su iz Gradske knjižnice.