°C 18

Nova izložba: Povijest je učiteljica života, ali mi smo loši učenici

13.12.2018.

Ivana Ćurić

U Muzeju Turopolja sinoć je otvorena izložba povijesnih eksponata koja nas uvodi u povezanost Velike Gorice i I. svjetskog rata.

Naziv izložbe je "Velika Gorica i Veliki rat", a postavljena je povodom stote obljetnice od završetka Prvog svjetskog rata. Građani tako mogu u Muzeju Turopolja razgledati sve ono što dočarava odnos ovog globalnog sukoba i Turopolja.

Autor je Josip Popovčić koji je dvije godine istraživao temu kako bi pripremio ovu veliku izložbu.

-Jako malo predmeta smo imali, nešto u dokumentima, nešto hladnog oružja, sablje, pionirski nož, ali nismo imali eksponata vatrenog oružja koje je uvijek atraktivno, pa nam je tu Hrvatski povijesni muzej posudio dijelove uniforma i oružja koje su imale postrojbe u kojima koje su bili i Turopoljci. Obratili smo se i građanima Turopolja i dobili smo od kolekcionara medalje i značke koje su izložene-otkrio je kustos Josip Popovčić, autor izložbe.

Među fotografijama iz rata su i fotografije iz Velike Gorice koje posjetiteljima dočaravaju kako je Velika Gorica izgledala u to vrijeme, jer većina fotografija iz tog razdoblja nastala je kako bi se otisnule razglednice.

-Najveći dio eksponata su dokumenti, pohranjeni u arhivu POT-a i u arhivu Grada Zagreba, a probao sam izabrati one najatraktivnije koje imaju svoju priču. Među njima je i dokument kojim plemenitaši s ratišta traže pomoć u odjeći za zimu, i onda im POT odgovara kako im šalju 200 komada čarapa, potkošulja i to mi je bilo zanimljivo-dodao je Popovčić

Za kraj ističe, sto godina nakon Prvog svjetskog rata, misao vodilja koja mu se provlačila kroz postavljanje izložbe je upravo ono što je već dokazan: "Povijest je učiteljica života, ali mi, ljudi, smo loši učenici".

Za sve one koje zanimaju detalji izložbe mogu ju ovog mjeseca razgledati u Muzeju Turopolja, a uvod u cijelu priču neka vam bude naš intervju s kustosom Josipom Popovčićem.

Galerija slika

Nova izložba: Povijest je učiteljica života, ali mi smo loši učenici Nova izložba: Povijest je učiteljica života, ali mi smo loši učenici Nova izložba: Povijest je učiteljica života, ali mi smo loši učenici Nova izložba: Povijest je učiteljica života, ali mi smo loši učenici Nova izložba: Povijest je učiteljica života, ali mi smo loši učenici Nova izložba: Povijest je učiteljica života, ali mi smo loši učenici Nova izložba: Povijest je učiteljica života, ali mi smo loši učenici