°C 7

Obljetnica 200-tog Matičina četvrtka

21.02.2018.

Redakcija

Velikogorički ogranak Matice hrvatske u četvrtak 22. veljače održat će obilježavanje jubilarnog 200-tog Matičina četvrtka s početkom u 19 sati. Na ovom tradicionalnom okupljanju u Muzeju Turopolja obnovit će se sjećanje na početak i trajanje ovog programa, na sve goste, voditelje i posjetitelje, a organizatori će uputiti riječ zahvale svim dugogodišnjim suradnicima u održavanju Četvrtaka.

Povodom ove obljetnice biti će upriličen i prigodni domjenak, a za dobru atmosferu pobrinut će se Ansambl Zlatne Godine.

Na događajima Matičina četvrtka predstavljane su osobe iz područja kulture te pojedine velikogoričke i hrvatske institucije, a predavači raznih struka održali su predavanja iz raznolikih područja (povijesti, jezika, jezične i kulturne baštine, zaštite kulturne baštine, etnologije, ekologije). Održane su promocije raznih izdanja Ogranka – knjiga i časopisa te knjiga kojima je izdavač neka druga institucija.

Dogovorena je suradnja s više instituta: Hrvatskim institutom za povijest, Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Staroslavenskim institutom i Institutom za etnologiju i folkloristiku te su njihovi stručnjaci održali predavanja s temama iz njihove djelatnosti.