°C 5

Oni ulaze bez kucanja: Albanski teatar gostuje u Gorici

13.11.2017.

ivana

Albanski teatar MËRGIMTARI stiže u Veliku Goricu u utorak, 14. studenog, s predstavom "Oni ulaze bez kucanja".

Predstavu abanskog autora Armanda Bore preveo je Leonard Hamitaj, a glume Ana-Marija Burušić i Leonard Hamitaj. Predstavu možete pogledati besplatno, a potrebno je rezervirati ulaznice na mergimtarizg@gmail.com.

"Oni ulaze bez kucanja" prvi put se prikazuje na hrvatskom jeziku za javnost, u formi suvremenog kazališta, gdje se isprepliću elementi apsurda, egzistencijalizma, komičnost s tragedijom, sarkazmom i ironijom.

Povijest djela "Oni ulaze bez kucanja" je povijest jednog albanskog bračnog para intelektualaca koji je izoliran unutar četiri zida svoga doma, te su oboje u potrazi za krivnjom. U toj potrazi, vraćaju se konstantno u povijest svojih proživljenih života analizirajući ih kako bi pronašli tu fatalnu pogrešku. Taj život, koji neprestano proživljavaju na isti način na koji slažu svoju prtljagu (odjeću) koju su spremili uzeti sa sobom na prisilnoj internaciji u izoliranim mjestima (Mnogi intelektualci za vrijeme komunizma u Albaniji su bili internirani i prinuđeni da rade po logorima i kampovima).

Sve prolazi kao u filmu pred očima gledatelja, u punom sjaju, počevši od komičnih situacija te zatim završavajući u onim krajnje dramatičnim. Muž je umjetnik, glazbenik po profesiji, emotivna osoba, kojeg za svoju ženu veže uzvišena ljubav i iritirajuća rasprostranjenost sitnih svakodnevnih životnih situacija, koje čine njihov život. Žena iako nema neku određenu profesiju, ona simbolizira tjelesnu i duhovnu ljepotu.

Autor Bora potvrđuje da je drama inspirirana pričom poznatog glumačkog para Pirro i Pavlina Mani, djelo ne prikazuje njihov život, već je posveta i sjećanje na njih. Ova tragikomedija je prikazana na albanskom jeziku na kazališnim scenama u Tirani, Parizu, Preševu, Tetovu, Prištini, Elbasanu, Ulcinju, a na hrvatskom jeziku ju prvi put donosi na scenu produkcija Albanskog dramskog društva u Hrvatskoj, kao rezultat suradnje između redatelja Leonarda Hamitaja iz Hrvatske i autora i redatelja Armanda Bore iz Albanije.

Organizatori su Vijeće albanske nacionalne manjine grada Velike Gorice i Albanski teatar MËRGIMTARI.