°C 14

Pijanistica Tihana Dovhanj prvi puta pred goričkom publikom

05.10.2018.

Petar Brnada

Mlada i višestruko nagrađivana pijanistica Tihana Dovhanj u utorak će se prvi puta predstaviti velikogoričkoj publici.

Naime, s početkom u 19 sati Dovhanj će u Koncertnoj dvorani umjetničke škole Franje Lučića izvesti raznolik i zanimljiv program koji će obuhvatiti skladbe za klavir u rasponu većem od 200 godina, od Johanna Sebastiana Bacha pa do hrvatskog skladatelja Božidara Kunca.

Tako će Tihana redom izvesti skladbe J. S. Bach: 1. partita u B-duru BWV 825, L. van Beethoven: 28. sonata u A-duru op. 101, F. Chopin: Etida u e-molu, op. 25 br. 5, S. Rahmanjinov: Etida-slika u c-molu, op. 39 br. 1, A. Skrjabin: 5. sonata op. 53, B. Kunc: Draga priča iz ciklusa Mlado lišće te R. Schumann: Faschingsschwank aus Wien, op. 26.

-Tihana Dovhanj rođena je u Vinkovcima 1994. godine, gdje je u sedmoj godini započela svoje glazbeno školovanje. Osnovnu i srednju glazbenu školu Josipa Runjanina u Vinkovcima završila je u klasi profesorice Đurđice Zarić. Od ranih dana njeni su nastupi diljem zemlje zapaženi i hvaljeni od struke i publike. Također, dobitnica je tri nagrade Lions kluba za najbolju učenicu Glazbene škole Josipa Runjanina- kazali su iz Umjetničke škole Franje Lučića.

Dovhanj sudjeluje na brojnim festivalima, smotrama i natjecanjima od kojih su neka: 1. međunarodno klavirsko natjecanje Aci Bertoncelj (Velenje, Slovenija), 50. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe - komorni sastavi (Opatija), 8. međunarodno natjecanje za mlade pijaniste EPTA (Osijek), ciklus Virtuoso, Lions Grand prix u Rijeci, San Daniele International Piano Meeting (Italija), Allegro Vivo (Horn, Austrija), Uttwiler Meisterkurse (Švicarska). Dobitnica je četiri nagrade na 47., 49., 51. i 53. Državnom hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Dubrovniku.

-Svirajući čelestu i klavir kao članica orkestra Muzičke akademije u Zagrebu, sudjelovala je 2017. godine u izvedbama opere Madame Buffault Borisa Papandopula. Također, u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom snima za emisiju Bespućima glazbenih pojmova. Koncertira solistički te u komornim sastavima, a osim u Sloveniji, Italiji i Švicarskoj, nastupe je zabilježila i u Austriji, od kojih se ističu oni u Steinerner dvorani bečkog Musikvereina (2017.) te koncert u bečkoj Peterskirche, u klavirskom duu s Mateuszem Tomicom (2018.)- istaknuli su iz Umjetničke škole i dodali da je Tihana dobitnica Erasmus+ stipendije za akademske godine 2016./2017. i 2017./2018. te studira na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u klasi profesorice Nataše Veljković, a uz to je studentica Muzičke akademije u Zagrebu u klasi profesora Dalibora Cikojevića