°C 13

Počinju 21. Vojkovi dani u Donjoj Lomnici

27.10.2017.

ivana

Današnji i sutrašnji dan u Donjoj Lomnici posebno su posvećeni nekadašnjem mještaninu ovog turopoljskog sela-Vojku Miklaušiću, jednom od najznačajnijih promotora turopoljske baštine kojeg će se prisjetiti uz tradicionalnu manifestaciju "Vojkovi dani".

Ove godine kulturno-memorijalna manifestacija doživljava svoje 21. izdanje. Mještani i članovi KUD-a Nova zora koji organiziraju događanje ističu kako je Vojko Miklaušić zasigurno najznamenitija osoba koja je u Donjoj Lomnici radila na njezinom kulturnom identitetu u prošlome stoljeću. Danas u 17 sati članovi društva posjetit će njegov grob i položiti cvijeće i zapaliti svijeće,  apotom u župnoj crkvi Sveta Tri Kralja slijedi misa s početkom u 18:30 sati.

Središnje događanje slijedi u subotu, 28. listopada, s početkom u 19 sati u društvenom domu Donja Lomnica. Uz prigodni kulturno-umjetnički program publici će se predstaviti KUD „Posavina“ iz Budaševa, KUD „Mala Gorica“, KUD „Čiče“ i domaćini, KUD "Nova zora".

Lomničani o Miklaušiću

Miklaušić je rođen 1916 g. na Dugom otoku, kao šestogodišnjak dolazi s obitelji 1922. godine u Donju Lomnicu. Njegove sposobnosti došle su vrlo rano do izražaja, u trećem razredu pučke škole samostalno je svirao na harmoniju, a kao sedamnaestogodišnjak postaje orguljašem u mjesnoj crkvi Sveta Tri Kralja.-Kao mladić akceptirao je Lomničku i Turopoljsku etno-kulturu i povijesnu baštinu i tu počinje njegov duhovni zanos. 1935 god. obnavlja mješovito pjevačko društvo "Nova zora", obilazi starije mještane i zapisuje običaje kao što su dolženica, Jurjevo, Božić, Uskrs, Martinje, molitve, litanije, narodne šale, zagonetke, dječje igre, narodne i duhovne pjesme.

Zahvaljujući Vojku Lomnica ima veliku etnografsku i etno glazbenu zapisanu baštinu. Kao foto amater, Vojko je svojim fotoaparatom ovjekovječio jednu arhaičnu Lomnicu, koje se sjećaju samo još vrlo stari mještani našeg sela. Kao zborovođa Vojko je imao vrlo mnogo uspjeha sa "Novom zorom", od nastupa na predratnom Zagrebačkom radiju, raznim pjevačkim natjecanjima od župskih do državnih, gdje je pjevačko društvo nekoliko puta bilo i pobjednik. 1940 g. Vojko uvježbava sa zborom Hrvatsku misu od Rudolfa Matza, a izvedena je iste godine 15. veljače u mjesnoj crkvi Sv. tri kralja. Iste godine Društvo putuje u Split i 13. prosinca sudjeluje na otvorenju Hrvatskoga narodnoga kazališta. Sve Društvene i Vojkove aktivnosti prekinuo je II Svjetski rat-prisjećaju se Lomničani.

Po završetku rata Društvo se ponovno obnavlja, ali nažalost Vojkova bolest bila je eminentna. Iako skrhan bolešću Vojko se odaziva na poziv članova "Nove zore" da postane ponovno voditelj. Najveći uspjeh bila je" Turopoljska svadba" u Vojkovoj koreografiji, a Društvo postiže veliki uspjeh na velikoj Smotri Hrvatskog folklora 1952 g. u Puli.

-Nakon toga Vojko nije bio više fizički sposoban voditi Društvo i ono se počelo polako gasiti. Usprkos svemu Vojkov duh postaje još snažnijim, ne prepušta se sudbini , nego uz pomoć svoje obitelji i dalje zapisuje i sakuplja narodno blago. Za života Vojko nije nikada bio zaboravljen od prijatelja kao i samih Lomničana, svi su ga rado posjećivali. Umro je relativno mlad 1963 g. u Donjoj Lomnici koju je tako volio i kojoj je posvetio veliki dio svoga slobodnoga vremena ne ostvarivši svoju veliku želju da svoj dugogodišnji rad objavi u knjizi. Na sreću ipak smo svjedoci da je to djelo izašlo prije 18 godina, kada je tiskana knjiga "Plemeniti puti" i zasigurno je jedna od najvećih baština koju je Vojko poklonio Lomnici. Mi Lomničani pokušavamo se odužiti Vojku za ono što je učinio za naše mjesto-poručili su iz KUD-a Nova zora.