°C 8

Poetsko sjećanje na Branku Jagić

11.04.2018.

Redakcija

Matičin četvrtak ovog nam puta predstavlja knjigu ostavštine velikogoričke pjesnikinje Branke Jagić pod nazivom „Najti svoju goru“.

Radi se o knjizi koju je pripremila Marija Lamot, pjesnikinja i esejistica iz Krapine i dugogodišnja prijateljica Branke Jagić, a uredila ju je Vlasta Horvatić-Gmaz.

U knjizi je sabrana književna ostavština Branke Jagić koja je tek dio zapisa iz njene opsežne književne produkcije - onih objavljenih radova u zbornicima recitala na kojima je sudjelovala i mnoštva neobjavljenih radova.

-Konciznim, gotovo asketskim stilom, ispitujući mogućnosti, prije svega, kajkavskog jezika, ali i standarda, gradi virtuozni fonički, grafički, pa čak, i digitalni kod, kojim izriče duhovnu oskudnost doba u kojem živimo i egzistencijalnu upitnost života uopće. Osim pisanjem, Branka Jagić bavila se i likovnom umjetnošću- istaknuli su iz Matice.

Branka Jagić rođena je u Peščenu kraj Konjščine 1945. godine. Studirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a živjela i stvarala u Velikoj Gorici. Tijekom života objavila je šest zbirki pjesama te je višestruko nagrađivana pjesnikinja na recitalima i to uglavnom kajkavskog izričaja hrvatske poezije. Umrla je u Zagrebu 28. srpnja 2015. godine.

Recenzentica Marija Lamot profesorica je u Gimnaziji u Krapini. Dosad je objavila sedam zbirki pjesama, a poeziju objavljuje u časopisima Poezija, Riječi, Luč, Polja te u emisijama 3. programa Radio Zagreba. Redovno objavljuje i filozofske stručne članke, a članica je Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog filozofskog društva.

Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak u Muzeju Turopolja s početkom u 19 sati, a iz Matice hrvatske pozivaju sve koji su poznavali i koji nisu poznavali našu sugrađanku da se odazovu ovom poetskom sjećanju.