°C -2

Poveljom Zagrebačke županije nagrađen predsjednik CK-a Ivan Jurkin

18.07.2019.

Romana Šimek

Na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana Zagrebačke županije dodijeljene su i Povelje te nagrade za iznimna postignuća. 

Povelja Zagrebačke županije dodijeljena je dugogodišnjem predsjedniku Crvenog križa Velika Gorica dr. Ivanu Jurkinu.

-Ponosni na dr. Ivana Jurkina, našeg predsjednika, koji je dobio Povelju Zagrebačke županije- kažu iz goričkog Crvenog križa.

Također, Povelja je dodijeljena avnateljici OŠ Sveta Nedjelja Anici Magdalenić, trgovačkom društvu Tabacco iz Zaprešića koje proizvodi „Hrvatski kišobran“, trgovačkom društvu BIO-ZRNO iz Nove Kapele u općini Dubrava, Udruženju obrtnika Zaprešić i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Jastrebarsko. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je čembalistu Franji Biliću iz Stupnika, Hrvatskom pjevačkom društvu „Jeka“ iz Samobora i skladateljici Sari Glojnarić. Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je udruzi Svetojanske mažoretkinje, a nagrada za životno djelo kiparu, slikaru i kulturnom djelatniku Dragutinu Grgasu – Belom iz Zaprešića.

Prilikom svečanosti dodijeljene su i zahvalnice predsjednika Županijske skupštine i župana Zagrebačke županije. Zahvalnica predsjednika Županijske skupštine dodijeljena je Boži Hmelini, a zahvalnica župana Zagrebačke županije Darku Matiću.

Inače, Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja je službeno pod tim nazivom, Comitatus Zagrabiensis, utemeljena 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.