°C 21

Prag i Dresden oduševili mraclinske folkloraše

15.11.2018.

Ivana Ćurić

Od 8. do 11. listopada članovi Dučeca, točnije njih 56, sudjelovalo je na 27. međunarodnom folklornom festivalu u Pragu.

Festival se održao u kongresnoj dvorani hotela Olšanka u Pragu. Hrvatsku su, osim Dučeca, predstavljala folklorna društva iz Zadra, Sukošana te Krvavca pokraj Metkovića. Nastupala su društva iz Austrije, Bugarske, Grčke, Indije, Italije, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine. Dučec se predstavio dvjema koreografijama. Mlađa postava društva izvela je koreografiju „Perjato, rasperjato“, dok se starija predstavila pjesmama i plesovima Međimurja. Mnogobrojna publika vrlo je dobro reagirala na Dučecove izvedbe što je i nagradila velikim pljeskom. Festival je bio ujedno i prilika za upoznavanje novih kultura, običaja, ali i ostvarivanje novih kontakata za budućnost.

Zadovoljni održanim nastupom na Festivalu, članovi Dučeca nastavili su druženje u hotelu. Uz svirku tamburaša i potporu članica vokalne skupine, ali i mlađih članova, pjevale su se domaće pjesme, plesalo se, popilo se pokoje češko pivo ili Becherovka. Ono što posebno veseli je sinergija koja se osjetila između članova, ali i vrlo pristojno i dostojanstveno druženje svih članova Dučeca, bez obzira na njihovu veliku generacijsku razliku.Dane provedene u glavnom gradu Češke iskoristili su i za turističko razgledavanje pa su tako prošli prekrasne češke mostove, Stari grad, Židovsku četvrt, Hafkin muzej i Nacionalni muzej i najprepoznatljiviji simbol Praga,Karlov most.

Pronašlo se vremena i za ispijanje kave u kafićima praških trgova i ulica, shopping te posjet kultnim praških pivnicama s vrhunskom pivom.

Subota je bila rezervirana za cjelodnevni posjet Dresdenu, glavnom gradu njemačke pokrajine Saske, smještenom u dolini rijeke Labe, udaljenom 2,5 sata od Praga. Dresden oduzima dah svojom povijesnom ljepotom i modernim načinom života. Iako je tijekom Drugog svjetskog rata bio jedan od najbombardiranijih gradova Europe i temeljito je porušen, ljepota Dresdena ostavila je članove Dučeca u čudu.

U nedjelju ujutro, nakon doručka, uslijedio je povratak kući. Prilikom povratka upriličili su i obred kršenja Dučecovog mošta pod vodstvom biškupa Damira Šafara i kume Jasne Čunović. Navečer oko 21 sat članovi Dučeca pomalo umorni, ali veseli i puni dojmova sretno su se vratili kući.Predsjednik Matija Kos kojemu je ovo bilo prvo inozemno putovanje na poziciji predsjednika, iznimno je zadovoljan putovanjem, organizacijom festivala, ali i ponašanjem i ozbiljnošću svih članova.

– Posebno moram istaknuti naše mlađe članove – cure i dečke kojima je ovo bilo prvo inozemno putovanje. Tijekom cijelog gostovanja nije bilo niti jedne neprimjerene situacije, a nastup su odradili kao pravi profesionalci. Sretan sam što mogu reći da imamo u Društvu kulturnu i dobro odgojenu djecu. Roditelji možete biti na njih ponosni – zaključio je predsjednik Kos.

 

(Izvor: Mraclin.hr)

Galerija slika

Prag i Dresden oduševili mraclinske folkloraše Prag i Dresden oduševili mraclinske folkloraše Prag i Dresden oduševili mraclinske folkloraše Prag i Dresden oduševili mraclinske folkloraše Prag i Dresden oduševili mraclinske folkloraše Prag i Dresden oduševili mraclinske folkloraše Prag i Dresden oduševili mraclinske folkloraše