°C 14

Predstavljanje knjige Natalije Bajer 'Divlji ogenj'

18.02.2019.

Romana Šimek

U Gradskoj knjižnici Velika Gorica u srijedu, 20. veljače s početkom u 19 sati, održat će se predstavljanje knjige autorice Natalije Bajer, uz urednicu Sonju Smolec te autora osvrta Božidar Prosenjak, a pjesme će čitati književnica Slavica Sarkotić.

Potkraj prošle godine u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Virovitici objavljena je zbirka dijalektalne poezije „Divji ogenj“. Autorica je Natalija Bajer, porijeklom iz turopoljskog sela Vukojevca, a stihovima iz ove zbirke vratila se jeziku svog zavičaja – turopoljskom dijalektu kojim je ispisala sve pjesme koje se nalaze u knjizi. Pjesme su posvećene autoričinoj majci i baki, odraslima u Rakitovcu, a tematski su vezane uz njihov život i autoričino djetinjstvo provedeno u turopoljskom kraju.

Natalija Bajer kao autorica Velikogoričanima nije potpuno nepoznata jer su pjesme iz ove zbirke, s kojom je sudjelovala i na Književnom natječaju biblioteke Albatros Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica 2017. godine, zahvaljujući književniku Božidaru Prosenjaku već uvrštene u Ljetopis Grada Velike Gorice 2017.

Sjećanja na djetinjstvo, na nekadašnji seoski način života, lirske minijature o mjestima, ljudima i situacijama, pjesme Natalije Bajer opisuju jedan svijet kojeg više nema, ali je živ u srcima onih koji pamte. Natalija Bajer u njima progovara na momente duhovito, na momente tužno, melankolično, ali uvijek dirljivo, emotivno i prije svega iskreno. 

„Iako su te pjesme ispjevane u narativnom obliku, često nudeći neku životnu priču, autorica u njima uspijeva ostvariti i cijelu lepezu svježih poetskih slika u najboljoj maniri vrhunskih pjesnika. Izraz je jednostavan, ali je poruka bremenita.“

Iz osvrta Božidara Prosenjaka

“I pjesma nastaje iz takvog malenog zrna sjećanja, a uspomena biva uzdignuta u rang velike teme, od koje bi se mogle ispuniti mnoge stranice ne jednoga, već desetina djetinjstava poput naših“

Iz predgovora Božice Jelušić


foto: Facebook