°C 9

Prepoznajte kada drugi iskušavaju vaše granice i kada vi prelazite svoje

13.11.2017.

ivana

Večeras u Gradskoj vijećnici slijedi treće predavanje u sklopu psihološkog dijela Dana mladih Grada Velike Gorice. Riječ je o interaktivnom predavanju o granicama u odnosima, a ulaz je besplatan za sve zainteresirane.

Na interaktivnom predavanju „Granice u odnosima“ govorit će se o samozastupanju u odnosima i vezama, kako partnerskim, tako i prijateljskim i obiteljskim.

-Razgovarat ćemo o tome kako naći mjeru između zajedništva i prilagođavanja potrebama druge osobe i odnosa te s druge strane očuvanja vlastitog ja, svojih potreba i želja. Bavit ćemo se i temom kontakta, granica i načinima izbjegavanja kontakta s aspekta gestalt psihoterapije te razmatrati kako proširiti svoje mogućnosti svjesnog izbora u kontaktu i kako da kontakt u odnosu bude osnova razvoja i rasta osobe, a ne ograničenja i nevoljnog prilagođavanja preko vlastitih granica i na štetu osobnog razvoja. Naučit ćemo razlikovati pasivni, agresivni i asertivni stil suočavanja te njihove prednosti i mane u svakodnevnom životu i odnosima te upoznati i isprobati neke tehnike asertivne komunikacije, kao što su JA poruka i asertivna poruka-poručuju organizatori.

Govorit će se i o znakovima upozorenja, kako prepoznati da partner (prijatelj, roditelj ili dijete) prelazi ili testira granice te kako prepoznati kada mi sami prelazimo preko svojih granica u želji da očuvamo, zaštitimo vezu ili izbjegnemo sukob.

Predavanje je zamišljeno kao interaktivno, tako da su pitanja i komentari slušatelja dobrodošli kako na kraju, tako i tijekom predavanja. Tijekom predavanja slušatelji će dobiti šansu isprobati neke od tehnika i poticat će se osobni uvidi u vezi granica u kontaktima te načinima osobnog razvoja u području samozastupanja u vezama i kontaktu.

Voditeljica je Tanja Dejanović Šagadin je psihologinja i gestalt psihoterapeutkinja koja je već niz godina članica Upravnog odbora Psihološkog centra TESA, a početak je u 19 sati.