°C 8

Radovi Želimira Šiška na novoj izložbi u POUVG-u

12.01.2017.

Nefertum IT

U ponedjeljak, 16. siječnja, u 19 sati izložbu umjetničkih radova u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica predstavit će kutinski slikar Želimir Šiško.

Izložba se održava u organizaciji ULIKUMVG-a i Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, a bit će otvorena do 5. veljače.

Želimir Šiško slikanjem, odnosno crtanjem počeo se baviti još vrlo rano, još u osnovnoj školi. U srednjoj crta karikature za športsku stranu sisačkog tjednika ”Jedinstvo”, a prve ozbiljne poduke iz crtanja i slikarstva dobiva polovicom 60-ih kroz likovne radionice svog ujaka prof. Želimira Janeša.

sisko-ulikum1.jpg
Jedan od radova Želimira Šiška (foto: Moslavački krug)

Početkom 70-ih sve više slika u tehnici ulja, a prve slike sa suhim pastelom nastaju koncem 80-ih, da bi mu to ubrzo postala najomiljenija crtačka tehnika. U međuvremenu, kao nadomjestak za slikanje s uljanim bojama koristi akrilik, posebice za slike s mediteranskim motivima, gdje jaki pigment dolazi do punog izričaja.

Prve izložbe imao je tijekom 80-ih s članovima likovne skupine INA Petrokemije. Izlagalo se u Kutini, Zagrebu, Karlovcu, Splitu i Novom Sadu. Bile su to izložbe natječajnog karaktera u organizaciji Kulturno-prosvjetnog sabora Hrvatske i Komisije za kulturu INE. Na izložbama u Zagrebu i Splitu dobio je prve pohvale koje ga potiču na samostalno izlaganje. Prva se ”samostalka” dogodila u Knjižnici i čitaonici Narodnog sveučilišta u Kutini predratne 1990. godine. Radovi su mu reproducirani u velikom broju publikacija od glasila, knjiga/monografija, zbornika, revija i časopisa.