°C 23

Saznajte što je potrebno za prekvalifikacije u Njemačkoj

10.04.2017.

ivana

U Udruženju obrtnika Velika Gorica u suradnji s Obrtničkim učilištem Zagreb 13. travnja u 11 sati održati će se predstavljanje Projekta za prekvalifikacije u Njemačkoj.

Predavanje je besplatno, te se pozivaju svi zainteresirani u dobi od 18 do 30 godina da dođu na predstavljanje projekta.

Mladi u Njemačkoj najčešće nastavljaju svoje obrazovanje u dualnom strukovnom obrazovanje, koje je strukturirano kao naukovanje u tvrtki sa specijaliziranim obrazovanjem u strukovnoj školi. Ovaj model obrazovanje je etabliran i priznat način za kvalificiranje za tržište rada i nudi široki opseg mogućnosti za buduću karijeru. U Njemačkoj postoji više od 400 priznatih strukovnih programa. Naukovanje traje tri (ponekad i tri i pol) godine. U dualnom sustavu, naučnici imaju dvostruku ulogu: oni su istodobno strukovni učenici i zaposlenici. Naučnici potpisuju ugovor o naukovanju s tvrtkom u kojoj stječu praktična zananja u struci, rade pod nazorom iskusnih kolega i primaju mjesečnu plaću za naukovanje.

U strukovnoj školi (koja je besplatna) naučnici idu na specijaliziranu nastavu sukladno struci za koju se obrazuju. Na kraju obrazovanja, naučnici pristupaju ispitu pri Gospodarskoj i industrijskoj komori ili pri Obrtničkoj komori, gdje stječu strukovnu licencu koja je priznata u Njemačkoj i EU. Sadržaj i struktura ispita je standardizirana u cijeloj Njemačkoj.

Cilj ovog projekta je obrazovati mlade osobe za različite sektore. Poslodavci koji sudjeluju u projektu nalaze se u regiji Oberpfalz (istočna Bavarska) u ruralnim dijelovima između Regensburga i češke granice.