°C -1

Saznajte više o Turopoljcima i Osmanskom carstvu

22.11.2017.

ivana

Ivan Nađ, redoviti član Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“, približit će vam povijesnu temu o povezanosti Turopoljaca i Osmanskog carstva na ovotjednom Matičinom četvrtku u Muzeju Turopolja.

S početkom u 19 sati, 23. studenog, održava se Matičin četvrtak na kojem možete čuti zanimljivosti iz povijesti.

Velika vojna sila Osmanskog carstva prinudila je hrvatsko-ugarsku kraljevinu da uredi vojni ustroj osnivanjem banderija (op. „banderij“ – zastava, a „banderijalci“ - vojna postrojba pod zastavom). Osim kraljevskog i banskog banderija, i svi zemljoposjednici (feudalci-predijalci) su bili obvezni na davanje banderija (pod zastavom feudalca) pa tako i Turopoljski banderij (pod zastavom Plemenite opčine Turopoljske). Iz povijesti je poznato ali se malo ističe, da su u osvajačkom pohodu Osmanlije zaustavljene tek na granicama Turopolja, a u tome su zaslužni banderiji. O Turopoljskom banderiju je objavljeno vrlo malo podataka („Povijest Turopolja“), prikupljeno uglavnom iz sačuvanog u Arhivu POT-a, ali se ne spominju banderiji plemića-predijalaca.

Ivan Nađ predavač je na ovotjednom Matičinom četvrtku


Ivan Nađ, član Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ bavi se istraživanjem povijesti župe Ščitarjevo, koja je kao i posjedi oko Turopolja (Plemenite Opčine Turopoljske) bila dio velikog Kaptolskog posjeda (darovnicom kralja Andrije II. iz 1211 godine). Kaptolski posjed podijeljen u manje - predije su po kraljevoj preporuci uživali zaslužni plemići uz uvjet davanje daće (cenzusa) Kaptolu i vojne službe s vlastitim postrojbama (banderijima) u kojima su bili njihovi kmetovi, ali i najamnici ( pa i slobodnjaci-Turopoljci). O tim plemićima koji su imali posjede ali i kurije (kaštele) u ili okolici Turopolja, njihovim bitkama i zaslugama saznajte sutra u Muzeju Turopolja.