°C 13

Štruklijada oduševila, Ivanje omela kiša

26.06.2017.

ivana

Ivanje u Buševcu jučer je završilo središnjom proslavu uz svetu misu, ivanjski semen i nastup folkloraša koji su prkosili kiši koja ih je s ljetne pozornice potjerala u veliki šator.

Trodnevna proslava u Buševcu počela je još u četvrtak kada se na Trgu seljačke sloge održala 2.Buševska štruklijada na kojoj se s domaćim štruklima natjecalo 15 žena, dok je broj posjetitelja premašio lanjsko izdanje. Ovim putem predsjednica Društva žena Buševec Lidija Rožić želi se zahvaliti svim donatorima i medijima bez kojih ovo ne bi bilo izvedivo, hvala svim gostima i Buševčanima na dobroj energiji i odazivu te hvala svima koji su sudjelovali u pripremi, a posebno našim članicama-poručili su iz Društva žena koje je glavni organizator ove slasne manifestacije.Titulu je ove godine obranila Ivana Belošević koja je ponovno napravila najbolje štrukle, dok je drugo mjesto pripalo Društvu žena Buševec koje se također natjecalo , a treća je sa svojim štruklima bila gospođa Irena Išek. Njima su nagrade uručili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te Nikola Maričković ispred generalnog sponzora Radija Banovine.

(foto Štruklijada: Društvo žena Buševec)I ovogodišnju Štruklijadu u Buševcu pratila su natjecanja i stare igre poput piljenja drva, potezanja užeta, skakanja u vrećama i vožnja u tačkama koja je nasmijala publiku i zabavila natjecatelje. Također, uz navedeni sadržaj, hrana, piće i dobra glazba bili su dobitna kombinacija za dobar provod u Buševcu.

Drugi dan Ivanja u Buševcu bio je rezerviran za subotnju pivijadu i nogometni turnir mjesnih udruga, te vatrogasno natjecanje za djecu i starije ekipe.

-Imali smo 20 ekipa djece što je više od očekivanja s obzirom na produženi vikend i početak ljetnih praznika, tijekom noći održali smo i 20. Kup Turopolja uz dodatne sadržaje. Kup Turopolja je najstarije natjecanje u Velikoj Gorici i već je to tradicija u Buševcu koju ćemo nastojati nastaviti i dalje kako bi okupili kolege vatrogasce uz natjecanje i zajedničko druženje-rekao nam je Kristijan Horvačić, predsjednik DVD-a Buševec.Središnja proslava uslijedila je u nedjelju, 25. lipnja. Uz svete mise u crkvi Svetog Ivana Krstitelja posjetitelji su mogli razgledati i tržiti na ivanjskom semenu, osvježiti se pićem te pogledati kulturno-umjetnički program na ljetnoj pozornici. Tmurni kišni oblaci koji su se oko 19 sati nadvili nad Buševec ubrzo su "potjerali" publiku i izvođače pod šator, a brzom reakcijom i organiziranošću domaćina većih prekida nije bilo te su se pjesma i ples nastavili pod šatorom.-Imali smo tri dana Ivanja, nažalost zadnjeg dana nas vrijeme nije poslužilo ali naši folkloraši su srećom uvijek veseli i raspoloženi, pa smo se prebacili u šator gdje smo se nastavili zabavljati. Pozivamo sve one koji nisu uspjeli stići na Ivanje u Buševec da nam dođu iduće godine i podruže s nama. Sve udruge Buševca i mjesni odbor sudjelovali su u Ivanju, radimo zajedno i trudimo se da Ivanje svake godine napravimo sve zanimljivijim, da nam dođu gosti i da sačuvamo dio naše tradicije i svi se skupa zabavimo- rekao je Nenad Rožić, predsjednik Ogranka seljačke sloge Buševec.Ispred Grada Velike Gorice okupljene je pozdravio i Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika, a bogati ivanjski vikend u Buševcu završio je zajedničkim druženjem organizatora i posjetitelja koji se nisu uplašili ljetnog nevremena.

Više slika pogledajte u našoj FOTOGALERIJI.