°C 18

Sve je spremno za Dane svetog Vida

04.06.2018.

Petar Brnada

Kulturno-umjetničko društvo Dučec u Mraclinu će od 11. do 17. lipnja održati XIII. Dane svetog Vida- manifestaciju koja je započela još 2006. godine otkada bilježi sve veći broj posjetitelja.

Manifestacijom se obilježava i slavi sveti Vid, zaštitnik Mraclina, a u realizaciji sudjeluju sve Mraclinske udruge. U sklopu Dana svetog Vida svake se godine, kroz tjedan dana koji prethode završnom nedjeljnom proščenju, održava niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja pa su Mraclinci tako i ovog puta za sve posjetitelje pripremili bogat program.

Dane svetog Vida u ponedjeljak, 11. lipnja, otvorit će Pučko kazalište Ogranka seljačke sloge iz Buševca predstavom Svoga tela gospodar, a manifestacija se sutradan nastavlja Dječjim sportskim igrama koje će se održati na Jančetovom gruntu gdje će se djeca natjecati u više starih igara (skakanje u vreći, potezanje užeta, igre s loptom).

U srijedu 13. lipnja održat će se večer pod nazivom „Priča o sestri Anđeli“, a u četvrtak, 14. lipnja, tradicionalna tamburaška večer, koja - zahvaljujući generacijama glazbenika - postaje mraclinski brend. Na pozornici ćete tako ponovno moći vidjeti preko 40 mraclinskih tamburaša. Nastupit će TS Lajbeki, TS Alibi, TS Modra Galica, TS Takt, TS društva Dobre duše, veliki orkestar KUD-a „Dučec“, ženski tamburaški sastav KUD-a „Dučec“ – Srećice, te mraclinski pjevač i kantautor Pero Rogan.

Petak, 15. lipnja, rezerviran je za „Večer vokalnih sastava“ na kojem će nastupiti Vokalisti svetog Josipa iz Župa Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice, ženska klapa Kolapjanke iz Siska, klapa Bošket iz Zagreba te ženska vokalna i tamburaška skupina KUD-a Dučec, a subota, 16. lipnja, za veliku proslavu. Doček i okupljanje gostiju očekuje se već od 15 sati, nakon toga slijedi svečano postrojavanje i mimohod kroz Mraclin te svečana sjednica u Društvenom domu, a nakon svečanog dijela biti će organizirana velika fešta uz grupu „Sjaj“.

U nedjelju, 17. lipnja, u Mraclinu će se proslaviti Vidovo- stoljetna tradicija obilježavanja dana svetog Vida, zaštitnika Mraclina, nedjelja koja je među naraštajima Mraclinaca poznata kao Vidovsko proščenje.

Kako kažu Mraclinci, to je dan kad se Mraclinu vraćaju njegova djeca rasuta po Domovini, ali i svijetu,  te ujedno prilika da u svome selu ugoste prijatelje i susjede iz okolnih mjesta.

Središnji događaj Vidova – misno slavlje u kapeli svetog Vida – bit će u 11 i u 17 sati, a nakon poslijepodnevne mise održat će se veliki folklorni koncert KUD-a Dučec i KUD-a Gradići koji će ispred DVD-a Mraclin započeti u 18:30 sati.

-Pozivamo sve mještane i sugrađane da se odazovu na ovu manifestaciju u nadi da će kroz sedam svečarskih dana svatko pronaći nešto za sebe- poručuju iz KUD-a Dučec!