°C 14

Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima

14.06.2018.

Ivana Crnković

Sveti Antun Padovanski poznat i kao svetac cijelog svijeta zaštitnik je i mjesta Gradići u kojem njegovo ime nosi mjesna crkva, te se baš na njegov blagdan obilježava i Dan mjesta.

Tim povodom Gradićani su jučer poslijepodne položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, a onda se uputili na svetu misu. Euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Norbert Ivan Koprivec, a koncelebrirali su mu župnik Župe Sveta Tri Kralja vlč. Ivan Torbar, bivši lomnički župnik vlč. Ante Rotim te trajni đakon Đuro Matić.Misno slavlje uveličao je pjesmom župni zbor "Sanctus" te pripadnici mjesnih udruga, vatrogasci i folkloraši u svečanim odorama tj. narodnim nošnjama.

-Mi se možemo diviti svetom Antunu, ali divljenje nas ne obvezuje. Ako smo vjernici, a jesmo, vjera traži napor, rad na sebi čitavog života jer nije dovoljno zvati se kršćanima, proslaviti ovaj dan pa opet sve po starom raditi, nego je to obraćenje neprestano. To traje cijeloga života, da i mi postanemo vjerodostojni kršćani poput svetog Antuna Padovanskog koji je ostavio veliki trag djelima ljubavi prema Bogu i čovjeku-istaknuo je na početku propovijedi vlč. Norbert Ivan Koprivec.


U obraćanju vjernicima vlč. Koprivec istaknuo je kako ne može osoba biti vjernik, a činiti suprotno kršćanskoj vjeri.

-Kako netko može reći da vjeruje u Boga, a istovremeno iskorištava ljude, kršćane? Kako netko može misliti da voli svoj narod, a istovremeno iskorištava pripadnike svoga naroda? Obrnuta je to istina, takav čovjek ne vjeruje u Boga i ne voli svoj narod, takav voli sam sebe i gleda svoj interes. Kažemo da smo katolički narod preko 80 posto, ali danas postavljam pitanje sebi i vama, živimo li doista katolički u našoj domovini? Treba početi od sebe, ne od drugoga, pitati se "što ja mogu napraviti da budem bolji kršćanin u svojoj obitelji, svojoj zajednici, svome mjestu i svom narodu? Sveti Antun je primjer kako se kršćanin ne smije pretovariti brigama i stvarima ako želi doći do svoga Boga Kako je ljubio Boga, tako je ljubio i bližnjega, a to je ono što Bog očekuje od nas, ljudi. Gdje je prava kršćanska ljubav tu je i prava kršćanska sloboda, a ljubav nas potiče na velika djela, ljubav se žrtvuje, ulazi i u samu smrt ako je potrebno za slavu Božju, Krist nam je to pokazao Sveti Antun će uvijek biti uzor kako biti velik: samo držeći se za ruku velikoga Boga-poručio je vlč. Koprivec.


Po završetku mise uslijedio je blagoslov ljiljana i djeca. Misnom slavlju prisustvovali su i članovi Mjesnog odbora Gradići koji su se kasnije sastali na svečanoj sjednici u društvenom domu, a petak je rezerviran za proslavu DVD-a gradići koji slavi 75 godina postojanja.

Povodom Dana mjesta i Antunova u subotu slijedi likovna kolonija kod etno kućice u subotu od 10 sati, u 11 sati nogometni turnir ulica. Zatim u subotu u 16 sati ispred PŠ Gradići slijedi Dan otvorenih vrata DVD-a, a od 18 sati KUD Gradići izvodit će svoj kulturno-zabavni program. Posjetitelji mogu razgledati i izložbu starih fotografija do 22. lipnja.

Galerija slika

Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima Svetac cijelog svijeta slavljen i u Gradićima