°C 0

Svijeće, plotuni i filmovi za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

15.11.2017.

ivana

Tri dana dijeli nas od 26. obljetnice pada herojskog grada Vukovara kojeg će se s posebnim pijetetom sjetiti i građani Velike Gorice i okolice kroz više događanja.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u večer 17. studenog obilježavat će se paljenjem svijeća u više naselja i u samom centru grada. Duž Trga kralja Tomislava i Zagrebačke ulice lampaše će od 17:15 sati zapaliti učenici velikogoričkih osnovnih škola.

Povodom 26. obljetnice pada Vukovara i Škabrnje, stanovnici Zvonimirove ulice u Velikoj Gorici već šestu godinu organiziraju paljenje svijeća u čast poginulim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu. U petak s početkom u 17:45 građani će se okupiti na livadi u Zvonimirovoj ulici i minutom šutnje odati počast svima koji su dali život za slobodnu Hrvatsku, te će se nakon kratke molitve kolona sjećanja uputiti na svetu misu u Crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije s početkom u 18:30 sati.

Udruga Moj Buševec organizira paljenje 600 lampiona duž Zagrebačke i Sisačke ulice dužine 2000 metara u Buševcu. Uz mještane Buševca paljenju će se pridružiti učenici područne škole Buševec. Suradnja se nastavlja sa Zrakoplovno tehničkom školom Rudolfa Perišina Velika Gorica točnije s razredom zračnog prometa profesorice Karmele Boc koji se po četvrti puta pridružuju obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Buševcu.

Lampioni se mogu besplatno preuzeti od 16:45 sati na Trgu Seljačke sloge u Buševcu i u 17:00 zapalite uzduž spomenutih ulica. Nakon paljenja lampiona, a u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata prikazat će se u 18:15 sati u Domu kulture Buševec dokumentarni film „Vukovar 1991.“ na platnu. Ulaz je slobodan.

Dan sjećanja u Mičevcu obilježit će se u petak počevši u 18 sati svetom misom u crkvi Svetog Benedikta Opata. Potom će se u 19:00 sati paliti svijeće, au 19:15 slijede počasni plotuni. Slijedi prigodni program pod nazivom "Hrvatski ratnik" u 19:30 sati u prostorijama Hrvatskog doma u Mičevcu.

Pozivaju se i članovi DVD-a Čička Poljana kao i svi mještani ovog naselja da se u petak u 19 sati pridruže obilježavanju Dana sjećanja. Kao i prethodnih godina, okupljanje je kod kapelice sv. Josipa uz Odru. Nakon kratke molitve kraj kapelice povorka će se uputiti prema starom mostu gdje će se već tradicionalno upaliti svijeće u znak sjećanja na Vukovar.
Svijeće doniraju DVD Čička Poljana i Udruga za sport i rekreaciju Frajer, a mještani ako imaju mogućnosti, mogu donijeti i svoje svijeće.

Svijeće za Vukovar palit će se i u Lukavcu s početkom u 20 sati, a tomu će prethoditi sveta misa u župnoj crkvi.

Vijeće mjesnog odbora Vukovina započet će obilježavanje u petak molitvom kod križa u dvorištu župne crkve u 18 sati i paljenjem svijeća uz D30 i prema igralištu NK Ban Jelačića. Okupljanje će biti u 17.30 u društvenom domu. Po završetku mještani se pozivaju na prigodno druženje u prostorije nogometnog kluba uz čaj i kuhano vino.

Poetsko-glazbeni recital u Muzeju Turopolja održat će se 16. studenog u 19 sati u Muzeju Turopolja i to je tek je mali doprinos „Zlatnih godina“ i Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici u prisjećanju na stradanje hrvatskog naroda u Domovinskom ratu. Članovi Ansambla bili su izvođači i u glazbenom i u recitatorskom dijelu u kojem su korištene pjesme naših najpoznatijih pjesnikinja: Slavice Sarkotić, Đurđe Jandriš Parać i Zdenke Mlinar, te tekstovi Siniše Beloševića i Marine Veljača. Tijekom godina recital se modificirao i mijenjao, kao što se mijenjaju i ljudi i društva, a ovogodišnja inačica je s pjesmama i tekstovima Slavice Sarkotić, Renea Matoušeka i Siniše Beloševića. Uz to idu i 3 glazbena djela, sve u izvedbi Ansambla Zlatne godine zajedno s Anom Plehinger, predstavnicom Etno udruge Kurilovec.

Svijeće i molitva okupit će i mještane Turopolja koji će se u petak u 18 sati okupiti kod raspela u Parku turopoljskih branitelja.

Pučko otvoreno učilište 18. i 19. studenog prikazivat će dokumentarac "Glasnije od oružja". Avioni, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije bile su pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi su potvrđivali svoju političku lojalnost. Nacionalna radiotelevizija pjesmu je smatrala važnim oblikom političke "borbe" pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije. Upravo toj temi posvećen je ovaj dokumentarni film. Projekcije su u 18:30 sati.

U filmu sudjeluju Zrinko Tutić, Josipa Lisac, Vera Svoboda, Josip Ivanković, Mladen Kvesić, Davor Gobac, Boytronic, Velikogoričanka Sandra Kulier, Mario Pešo, Borut Šeparović, Miroslav Lilić, Ante Perković i drugi.