°C 4

Traju Molitvene osmine za jedinstvo kršćana

20.01.2017.

Nefertum IT

Euharistijskim slavljem u župi Navještenja Blažene Djevice Marije započela je Molitvena osmina za jedinstvo kršćana u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Euharistiju je predvodio velečasni Danijel Dukić, član Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije u koncelebraciji sa župnikom Norbertom Ivanom Koprivcem. U homiliji, temeljeći je na temi ovogodišnje osmine koja se održava pod geslom „Pomirenje – Ljubav nas Kristova obuzima", vlč. Dukić je govorio o potrebi pomirenja i molitve za jedinstvo kršćana, citirajući pape koji su istaknuli važnost gledati više ono što nas povezuje, a ne usmjeravati pažnju na razlike, ono što nas razdvaja. Jer puno je više onoga što nas povezuje.

Nadovezujući se na Ivanovo evanđelje koje donosi Isusov govor o ljubavi, najvažnijem daru Duha Svetoga, rekao je kako su svijetu potrebni glasnici pomirenja koji će uklanjati zidove, graditi mostove, donositi mir i otvarati životne prostore u ime Isusa Krista. 'Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio.' (Iv 15,12) Na kraju mise vjernicima je posvjedočila iskustvo ekumenizma i potrebu molitve za jedinstvo kršćana Marija Znidarčić, članica Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije.

misa velika 1.jpg

Ekumenizam je dijalog između kršćana koji su tijekom povijesti podijeljeni. Istočni raskol koji se dogodio u 11. stoljeću, 1054. godine podijelio je kršćane na katolike i pravoslavne. Zapadnim raskolom u 16. stoljeću dolazi do podjele na katolike i protestante.

Molitvena osmina za kršćansko jedinstvo organizira  se uvijek od 18. do 25. siječnja. Te je datume još 1908. godine predložio Paul Wattson kako bi obuhvatio razdoblje između tadašnjega blagdana Katedre svetoga Petra i blagdana Obraćenja svetoga Pavla, i oni tako nose i simbolično značenje. Molitvenu osminu odobrili su pape od Pija X. do Pavla VI. Ekumensko je gibanje u Katoličkoj Crkvi važno zato što želi biti vjerna Kristovoj želji da svi budu jedno. II. Vatikanski sabor snažno je oblikovao crkvenu svijest da treba učiniti sve da se zacijele rane na Kristovom Tijelu – Crkvi. Budući da se 2017. obilježava 500. obljetnica Reformacije, tekstove za molitvu ove godinu priredili su predstavnici kršćanskih crkava u Njemačkoj: katoličke, evangeličke, baptističke, pravoslavne i ostalih.

misa velika.jpg

“Crkva ima zadatak naviještati Božje milosrđe, to živo srce evanđelja, koje na svoj način mora doprijeti do srca i uma svake osobe. Prva je istina Crkve Kristove – ljubav!“- kaže papa Franjo. Poziv je svakog kršćanina biti sabran u molitvi u Kristovo ime i svjedočiti Kristovu ljubav ljudima.

Tekst: Snježana Kirinić Grubić
Foto: Marko Marić Blekić